BISTE LI PROBALI?

Novi specijalitet: Špagete od kanabisa

"Ovdje je riječ o pravoj organskoj hrani", tvrdi 30-godišnji poljoprivrednik Marcio Fjore
159 pregleda 2 komentar(a)
špagete, Foto: Shutterstock.com
špagete, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.07.2015. 09:22h

Svaki Italijan će vam reći da je pasta zdrava i da čini da se dobro osjećate. Ali, da li to važi i za špagete od kanabisa?

Italijanski proizvođači, učesnici sajma hrane koji se ove nedjelje održava u Londonu, kažu da njihovi rezanaci, ulje i hleb od konoplja neće omamiti onog ko ih bude jeo već će mu pružiti zdravu, ukusnu alternativu tradicionalnim proizvodima od žitarica.

"Ovdje je riječ o pravoj organskoj hrani", tvrdi Marcio Fjore, 30-godišnji poljoprivrednik koji na svom imanju na jugu Italije proizvodi ulje i brašno od konoplje.

"Konoplja ne zahtjeva upotrebu ni pesticida, ni đubriva, već samo umjerenu količinu vode", objašnjava on.

Konoplja se najčešće dovodi u vezu sa psihoaktivnim dejstvima marihuane, ali pojedine vrste ove biljke mogu se uzgajati u prehrambene svrhe.

Visoko rastuće vrste konoplja, koje sadrže neznatnu količinu psihoaktivne materije tetrahidrokanabinol (THC), već dugo se uzgajaju za proizvodnju hrane i drugih proizvoda. Italija je na ove biljke ukinula zabranu 1998.

"Moje zasade redovno kontroliše italijanska policija kako bi se uvjerila da je THC u dozvoljenim granicama", navodi Fjore, jedan od 200 italijanskih proizvođača koji izlažu svoje proizvode u Londonu.

Fjore je pored degustacije špageta od kanabisa posjetiocima ponudio da probaju i keks i ulje od konoplje, koje ima jači, orašast miris.

Sjemenke konoplja su jedan od najbogatijih izvora biljnih proteina, sa visokom koncentracijom omega masnih kiselina.

Preporučujemo za Vas