Beograd: Zoo vrt slavi 79. rođendan

Najstariji žitelj je aligator Muja, koji je u Vrt stigao 1937. dana poslije njegovog otvaranja
279 pregleda 1 komentar(a)
zoo vrt, Beograd, Foto: Screenshot (YouTube)
zoo vrt, Beograd, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 12.07.2015. 11:42h

Beogradski Zoološki vrt danas slavi 79. rođendan, bogatiji za veliki broj egzotičnih "stanara", još jedan ulaz, parking i nove tehnolohije.

U "Vrtu dobre nade", na sedam hektara površine, danas živi 211 životinjskih vrsta, a najstariji žitelj je aligator Muja, koji je u Vrt stigao 1937, godinu dana poslije njegovog otvaranja.

U cilju boljeg snalaženja posjetilaca napravljena je i aplikacija za mobilne telefone koja daje detaljne informacije o svakoj životinji, a omogućen je i besplatni internet.

"Ovaj način povezivajna sa sajtom i informacije koje se dobijaju o jedinkama praktičniji je od populanog "ku-er" koda, koji se obično koristi", rekao je direktor Vrta Gvozden Radenković za "Novosti".

Prema njegovim riječima, napravljene su i nove mape na oba ulaza, a svaka tabla ima fotografije životinja ukoliko neko želi da vidi nešto posebno, kako bi se lakše i brže snašao.

Ove godine je, dodaje, Vrt dobio još jedan ulaz i parking pored njega.

"Dodatna vrata za posjetioce otvorena su kod Vidin kapije, pa djeca koja dolaze organizovano više ne moraju da prelaze tramvajsku prugu da bi posjetila vrt", kaže Radenković.

Novi ulaz je za sada otvoren samo vikendom, zbog nedovoljnog broja zaposlenih, dodaje Radenković.

Na ulazu u vrt postavljlena je nova tabla sa pravilima ponašanja na tri jezika - srpskom, engleskom i ruskom, a pored opasnih životinja ostavljeno je dodatno upozorenje.

Bonus video: