Biseri iz Hitne: Imam onu, vaginu pektoris...

"Brat ima ginekološki problem. Ja sam jedna baka, a zovem za mog brata. Ja sam mu glavna za doktore, sve znam koga ću zvati. A sad da pitam. Boli ga cijeli donji stomak, pa se bojim da nije nešto ginekološki ili urološki"
71 pregleda 17 komentar(a)
Hitna pomoć, Foto: Shutterstock
Hitna pomoć, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.06.2015. 07:46h

Dr Dušanka Stevović Gojgić opisala je stotine zanimljivih situacija koje je doživjela sa pacijentima u Hitnoj pomoći tijekom 28 godina, koliko radi u službi. Razgovore pacijenta i ljekara iz Hitne pomoći objavila je u knjizi bisera 'Smijeh kao lijek', piše Mondo.

1. Upomoć! Moj muž je uginuo!

"Nije sasvim, nego figurativno. Ma bio danas kod kardiologa. Radili mu akage, kagebe, koreografiju (koronarografiju), sve komplet snimili na dividi. Sada je dobio snimak, kažu da mu je sve dobro, a on samo što je živ."

2. Imam kulturu u mokraći.

"Mi smo svi u kući nekako virusavi. Evo već dvadeset dana traje ovaj napad virusa na nas, a meni su još našli kulturu i u mokraći i u vagini. Što sad da radim? Poštena žena. U strašnoj sam dilemi. Ja sam jedna poštena žena, a sramota me što vas ovo pitam. Ali moram, pa kud puklo da puklo. Dobila sam petu grupu sekreta od dečka, pa me zanima mogu li to prenijeti suprugu?"

3. Simbolična stolica

"Kakva mi je stolica? Sumnjiva! Malo ide normalna, a malo simbolična. Ide i naprijed i nazad. Znate, neću puno da vas zadržavam. Ja sam stara beogradska dama. Hoću samo da vas pitam. Imam strašan enterokotlet (enterokolitis), a popila sam onaj lijek za ispišavanje, pa sad mi ide i naprijed i nazad, a ja ne znam što je od čega?"

4. Piletu pala glava

"Znam da to nije vaš faktor (struka), ali gdje se voze pilići kad im padaju glave?"

5. Tri glicerida

"Imam ona tri glicerida i sva tri su povišena. Što sad da radim, da je bar jedan, lako bih ja izašla s njim na kraj!"

6. Ugalj iz kante

"U komi sam. Imam proljev već treći dan, a popio sam ono ćumurče (medicinski ugalj), ali mi ništa ne pomaže. Mala doza? Pa nisam ga ja pakirao, nego ona iz apoteke. A da uzmem domaći iz kante, dvije kašike?"

7. Vagina pektoris

"Ja imam onu vaginu (anginu) pektoris, a sad me boli stomak. Gdje me boli? Pa ovdje u Mirijevu! Brat ima ginekološki problem. Ja sam jedna baka, a zovem za mog brata. Ja sam mu glavna za doktore, sve znam koga ću zvati. A sad da pitam. Boli ga cijeli donji stomak, pa se bojim da nije nešto ginekološki ili urološki? Treba mi štelovanje. Bila sam danas na skenderu (skeneru), glava mi zuji kao koncertna dvorana. Je l’ može neko da dođe da me našteluje?"

8. Jeste li čovjek ili bankomat?

"Dobro veče! Je l’ da pričam? Jeste li vi sad pravi čovjek ili ste onaj bankomat od automata? Vozilo za klipana– Dajte mi, molim vas, jedno vozilo s krevetom. Ležeća. I Interventnu brigadu (?). Da, za ovog mog klipana. Mislim sina, ali on je veliki, treba veliko vozilo. Gdje idemo? U Institut za majku i sina! Ugrizao ga miš u Švedskoj." Koliko ima godina? Napunio je trideset prije neki dan. Za što ga je ugrizao? Zato što ga je hvatao! A vi pitate gdje ga je ugrizao? U Švedskoj, on tamo živi. A za koji dio tijela? Pa za prst! Zato što ga je htio izbaciti van. Ali tamo je sada hladno, pa se miš nije dao tako lako, neće ni on na zimu!

9. Đubre od čovjeka

"Ja ne znam jeste li vi vatrogasci ili 'hitnjaci', ali svakako dođite u šumu kod Pevca, ovdje gori neko đubre od čovjeka."

10. Prijetnja kritikom

"Ja čekam kod fakulteta za stoku (Veterinarskog). To vam je na uglu, ali ako ne dođete, žaliću se ministarstvu za kritiku."

11. Preko dana mi je dobar, a naveče mi se digne

"Doktorice, je li to normalno: preko dana mi je dobar, a naveče mi se digne. Mislim tlak? A puls mi je ubrzan. Kako koliki je? Pa trocifren!"

12. Hronično ležanje

"Ja sam hronični bolesnik. Od čega se liječim? Ja se liječim od dugotrajnog ležanja. Neki momci se napušili. Ja sam na licu mjesta. Posmatrač. Neki momci se napušili, trojica gube svijest, al’ ovaj jedan se baš dobro drži."

13. Uginule modrice

"Moj muž ima problem. Uginule su mu sve modrice prije tri dana, a sad se opet pojavile. Pa molim vas da mi date onu 'mustru' od lijekova, što ste mi kazali prije neki dan, oni mu najbolje čine."