Misteriozni vrtlog guta vodu i sve pred sobom

Uprkos logičnom objašnjenju, neobična pojava izazvala je uzbunu kod lokalnog stanovništva. Snimci vrtloga objavljeni na Jutjubu i društvenim mrežama dodatno su zastrašili građane
264 pregleda 10 komentar(a)
Rupa u Teksasu, Foto: Screenshot (YouTube)
Rupa u Teksasu, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 28.06.2015. 06:59h

Baš poput neke pojave iz “Zone sumraka”, na sredini jezera Teksoma u Teksasu otvorila se rupa koja isušuje veliku vodenu površinu, piše Business Insider. Prizor koji se rijetko viđa vrlo lako može izazvati nelagodu, ali, zapravo je riječ o potpuno normalnoj pojavi. Vrtlog koji se brzo okreće i odnosi vodu iz jezera nije početak katastrofe već upravo suprotno, sprečava jednu.

“Poput kade u kupatilu u kući, kada ju napunite i otvorite odvod, voda počinje da ističe i stvara se vrtlog”, kazao je BJ Parkey, asistent uprave jezera Teksoma, za Business Insider.

Uprkos logičnom objašnjenju, neobična pojava izazvala je uzbunu kod lokalnog stanovništva. Snimci vrtloga objavljeni na Jutjubu i društvenim mrežama dodatno su zastrašili građane.

Razlog tome je ponajprije snaga vrtloga. Prema riječima stručnjaka, vrtlog je toliko jak da bez problema u svoje središte može povući brod, a kamoli nesretnog plivača. Vlasti su upravo zbog toga ogradile područje oko njega, a brodovima nije dozvoljena plovidba u neposrednoj blizini tokom isticanja vode.

Jezero Teksoma je inače jedan od najvećih rezervoara u SAD, a nastaje prikupljanjem vode iz Crvene rijeke. Kada nivo vode dosegne gornji maksimum, kao što je slučaj u posljednjih par sedmica, američka vojska otvara odvode na dnu jezera kako bi se višak vode prelio nazad u rijeku.

Velike poplave uzrokovane snažnim kišama koje su nedavno pogodile područje Teksasa dovele su do rekordnog rasta vodostaja jezera. Prije nekoliko sedmica izmjerena je rekordna vrijednost od čak 192 metra iznad nivoa mora.

Bonus video: