"DŽINOVI PATAGONIJE"

Dinosaurusi stigli u Budvu

Izložba će biti otvorena 1. juna u 10 časova. Radno vrijeme će tokom juna biti od 10 do 22 sata, a u julu i avgustu do 24 časa svakog dana
75 pregleda 5 komentar(a)
dinosaurus (novina)
dinosaurus (novina)
Ažurirano: 14.02.2019. 23:43h

Eksponati su bezbjedno stigli u Budvu i postavljanje izložbe "Dinosaurusi Argentine: Džinovi Patagonije" je u toku, a održaće se od 1. juna do 31. avgusta u hali Jadranskog sajma, saopšteno je iz NVO "Div" na  konferenciji za novinare povodom ovog događaja.

"Eksponati su stigli u Budvu prošle subote. Oskar Frahtenberg predvodi brojnu ekipu koja radi na postavci. Da bismo stigli sve na vrijeme radimo i po 12 sati dnevno. Na početku smo bili malo sumnjičavi kako će prostor Jadranskog sajma biti adaptiran, ali su naši partneri bili vrlo inspirativni i mi smo oduševljeni, a nadamo se da će i posjetioci biti", kazala je dr Snežana Dragićević, koordinator projekta.

Ona je saopštila da  izložbu većim dijelom čine jedinstvene i originalne replike skeleta 25 vrsta dinosaurusa predstavljenih u prirodnoj veličini, a izdvaja se gigantosaurus koji predstavlja najvećeg kopnenog mesojeda. Sastavni dio izložbe čine i brojni sadržaji za djecu, a eksponati će biti izloženi na prostoru od 1500 metara kvadratnih. 

"Svaki izložbeni predmet prati pano sa informacijama na crnogorskom, engleskom i ruskom. Biće 12 interaktivnih edukativnih stanica, 15 velikih ilustracija, 3D hologrami... Pojedini eksponati moći će da se dodiruju, što je posebno namijenjeno posjetiocima koji imaju hendikep slabijeg vida. Sastavni dio izložbe čine originalni fosili životinja koje su u doba mezozoika živjele na prostoru CG, koje će predstaviti mr Goran Ćulafić, kustos Prirodnjačkog muzeja", kazala je Dragićević.

Oskar Frahtenberg koji predvodi ekipu iz Argentine koja radi na postavci istakao je da je ovu izložbu, koja postoji 17 godina, do sada vidjelo više od milion i po posjetilaca širom svijeta. 

"Ovo je ogromna priča ne samo za NVO 'Div', ne samo za Prirodnjački muzej, već i za Ministarstvo nauke i državu Crnu Goru i zato je bilo logično da ovaj resor stane iza izložbe", kazala je Milena Milunović ispred Ministarstva nauke i dodala da će izložbu 31. maja u 19 časova svečano otvoriti  ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović. 

Ana Martinović je ispred kompanije M:tel saopštila da će  posjetioci uz kupljenu ulaznicu  dobiti pripejd "Dino paket" koji sadrži 300 megabajta Interneta koji će tri dana od dana aktivacije moći da koriste.

Izložba će biti otvorena 1. juna u 10 časova. Radno vrijeme  će tokom juna biti od 10 do 22 sata, a u julu i avgustu do 24 časa svakog dana, kazala je Ivana Radovanović iz NVO "Div" koja stoji iza ovog događaja.