CRITICAL MASS U PODGORICI

Biciklo je u 19. i 20. vijeku u Crnoj Gori bilo službeno vozilo, može li tako i danas?

4 komentar(a)
Critical Mass, Foto: Biciklo.me
Critical Mass, Foto: Biciklo.me
Ažurirano: 23.03.2015. 09:13h

Devetnaesti Critical Mass, koji će biti održan u subotu, u Podgorici, biće posvećen biciklu kao službenom vozilu.

"Nikakva novost nije da se bicikl može koristiti i kao službeno vozilo, šta više to se u Crnoj Gori radilo još u devetnaestom i dvadesetom vijeku. Veliko ubrzanje je stiglo u dvadeset prvom stoljeću kada se ovaj vid transporta ovdje potpuno zaboravlja.

Najbolji primjeri savjesnih državnih uposlenika koji ovo prevozno sredstvo koriste se sada mogu naći jedino van granica Crne Gore. Brojni su predsjednici vlada, kraljevi, gradonačelnici, ambasadori, direktori multinacionalnih kompanija… koji ovo najčistije prevozno sredstvo koriste u službene svrhe i na taj način poboljšavaju ličnu kondiciju, sopstveno zdravstveno stanje, štede novac koji im je povjeren, smanjuju buku i zagađenje… Ovo se uglavnom dešava u zemljama koje su uzori nama što sporije napredujemo i gdje je društveni položaj u sprezi sa ličnom odgovornošću", navodi se u pozivu NVO Biciklo.me za 19. masovnu vožnju glavnim gradom.

Zbog toga su, kako navode, uputili poziv svim državnim institucijama, ambasadama i stranim misijama u Crnoj Gori da se pridruže na ovoj gradskoj vožnji i na taj način sopstvenim primjerom pokažu da se bicikl može koristiti i u službene svrhe.