Mislio da je naišao na bakar, a našao grumen zlata vrijedan 95.000 eura

Godine 1981. jedan je čovjek pronašao zlatni grumen težak osam kilograma u blizini Vederburna. Taj grumen nazvan Ponos Australije deset godina kasnije ukraden je iz muzeja u Melburnu i više nikad nije pronađen
110 pregleda 0 komentar(a)
Mik Braun, Foto: Screenshot (YouTube)
Mik Braun, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 10.03.2015. 10:43h

Australijanac Mik Braun pronašao je grumen zlata težak 2,7 kilograma, prenijeli su u utorak australijski mediji. Braun je pretraživao detektorom za metal teren oko Vederburna u Viktoriji kad je prije nekoliko nedjelja naišao na grumen zlata, piše list Age. Procjenjuje se da grumen vrijedi 135.000 australskih dolara (95.000 eura).

On je kazao da je mislio da je naišao na komad bakra kad je zapištao detektor. Rekao je da se nada da će grumen prodati privatnom kolekcionaru, platiti dugove i potrošiti novac na suprugu i djecu.

Vederburn je smješten u tzv. zlatnom trouglu Viktorije koji je bio središte zlatne groznice sredinom 19. vijeka. Godine 1981. jedan je čovjek pronašao zlatni grumen težak osam kilograma u blizini Vederburna. Taj grumen nazvan Ponos Australije deset godina kasnije ukraden je iz muzeja u Melburnu i više nikad nije pronađen.

Bonus video: