Šta bi Stiven Hoking promijenio kod ljudi: Manje agresije i više empatije

1 komentar(a)
Stiven Hoking, Foto: Facebook.com
Stiven Hoking, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 22.02.2015. 13:40h

Engleski teretski fizičar i kosmolog, Stiven Hoking, govorio je o ljudskim osobinama dok je obilazio britanski Muzej nauke sa Adizom Ujanvom, pobjednicom nagradne igre koja omogućava učesnicima da obiđu značajna mjesta glavnog grada Engleske u društvu poznatih ljudi, prenosi Digital Journal.

Adiza je na konkursu pobijedila tako što je napravila blog i video opisan kao „savršeni dan u Londonu“. U planu je takođe da posjeti zgradu opere Royal Opera House, u društvu španskog operskog pjevača Plasida Dominga i britanske balerine Darsi Basel.

Tokom druženja sa Hokingom, pitala je slavnog engleskog fizičara koje bi ljudske mane uklonio, a koje karakteristike još više istakao. Hoking je imao spreman odgovor.

"Ljudske manu koju bih najviše volio da ispravim je agresija. Ona nam je možda pomagala u preživljavanju, za vrijeme pećinskog čovjeka, kada smo se morali boriti za hranu, teritoriju ili partnera, ali danas nam prijeti da nas sve uništi. Veliki nuklearni rat bi bio kraj civilizacije, a možda i kraj ljudske vrste", rekao je Hoking.

Fizičar je savjetovao ljude da budu bolji i da imaju više razumijevanja.

"Karakteristika za koju bi volio da je više istaknuta je empatija. Ono nas kao društvo okuplja na miran način, pun ljubavi", dodao je Hoking, koji je govorio i o naseljavanju drugih planeta, za koje tvrdi da predstavlja "životno osiguranje" za ljudsku rasu.

"Tvrdim da je budućnost ljudske rase u svemiru, i da kolonizacija drugih planeta može spriječiti njen nestanak. Slanje ljudi na Mjesec je promijenilo njenu budućnost na način koji još ne možemo da razumijemo. Možda nije riješilo neke svakodnevne hitne probleme na Zemlji, ali nam je dalo nove percepcije da ih sagledavamo i iznutra i spolja", rekao je Hoking.

Na kraju druženja sa Hokingom, Adiza Ujanva je bila više nego srećna.

"Nevjerovatan je osjećaj kada pomislim da će za koju deceniju moji unuci učiti o njemu u školi, a ja ću moći da im kažem kako sam se lično sastala sa njim i kako sam imala priliku da čujem njegove stavove iz prve ruke", rekla je Adiza, piše Kliker.tv.

Bonus video: