Luka Berane: Duhovno-investicioni projekat milenijuma

“Svi negativci (predstavnici crnogorskih institucija koji su svim silama nastojale da obezbijede odlaganje otpada u Beranselu na uštrb zdravlja mještana) u međuvremenu napredovali i imaju druge funkcije, dok su sa druge strane mještani Goran Šćekić, član koordinacionog odbora životne sredine mjesne zajednice i Čedo Bugarin izgubili borbu sa karcinomom”
228 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2015. 15:27h

Kolektiv Luka Berane, koji između ostalih čine Vladimir Đaković, Nebojša Babović, Dejan Đeković, Gojko Cimbaljević, Igor Damjanović, Predrag Šćekić i Bojan Đaković, predstavio se se sinoć podgoričkoj publici u kulturnom centru Gavroche.

Na početku večeri bivši brodonačelnik Nebojša Babović, objasnio je prisutnima da je Luka Berane duhovno-investicioni projekat milenijuma, koji će osnivanjem Luke otvoriti nova radna mjesta.

„Ako ste malo pažljivije pratili, 2011. su u Srbiji odlučili da naprave kanal od Beograda do mora, to je godinu dana poslije naše ideje, a dvije godine kasnije došlo je i do ideje Beograd na vodi – čisto da se zna ko je prvi krenuo, a mi to nismo naplatili“, nasmijao je publiku Babović.

Prisutni su nakon toga pogledali film Biljane Božović „Let iznad beranskog gnijezda“ u kojem je kroz ironiju ukazano na sve probleme sa kojima se svakodnevno suočava ovaj grad.

U njemu bivši brodonačelnik, kao jedan od najpopularnijih beranskih proizvoda izdvaja morsku travu, jer ne traži puno ulaganja, a ni čemu ne služi i ističe da nju najviše kupuju turisti koji odsijedaju u hotelima Berane i Lokve, koji su inače ruine.

U filmu se autorka ironično osvrće i na beranski aerodrom, halu sportova, fabriku celuloze i Vasove vode na kojima je ranije napravljena nelegalna deponija, dok se brodonačelnik Gojko Cimbaljević žali na veliki broj pridošlica neprilagođenih tamošnjem mediteranskom mentalitetu među kojima je najveći broj njih iz Podgorice.

Autorka je nakon projekcije kazala da bi voljela da njeno djelo podstakne mlade ljude da promijene nešto, kad su već "oni stariji od nas dozvolili da se sve ovo desi".

“Zapao me je drugi dio, a to je da pričam o nelegalnom smetlištu na Vasovim vodama. Luka Berane nije podržala taj otpor zbog samopromocije ili sticanja materijalnog bogatstva to je bila nuspojava…”, našalio se Cimbaljević uoči prikazivanja dokumentarca ‘Između rijeke i ljudi’ Mladena Ivanovića.

On je naglasio da su članovi Luke pomogli da taj problem dođe do medija, ali da su stvarni junaci otpora mještani kao prvi primjer građanskog otpora u Crnoj Gori.

“Svi negativci (predstavnici crnogorskih institucija koji su svim silama nastojale da obezbijede odlaganje otpada u Beranselu na uštrb zdravlja mještana) u međuvremenu napredovali i imaju druge funkcije, dok su sa druge strane mještani Goran Šćekić, član koordinacionog odbora životne sredine mjesne zajednice i Čedo Bugarin izgubili borbu sa karcinomom”, istakao je on.

"Između rijeke i ljudi" je groteskna priča o otporu stanovnika Beransela namjeri lokalnih i državnih struktura da na prostoru sa 15 izvora pitke vode truje oko 4000 ljudi divljom deponijom, koji je uprkos neviđenom pritisku institucija, uključujući hapšenja i suđenja, rezultirao pobjedom. Članovi Luke Berane su kazali da se nadaju da će ovaj primjer motivisati građane da nastave da se bore za svoja prava, što je ujedno i bio cilj sinoćnjeg programa.

Prema planu, nakon prikazanih filmova trebalo je da se održi svirka benda “Luka Berane", ali kako je član grupe Bojan Đaković otkrio, jedan od njegovih kolega se razbolio.

“Imali smo noćas peh, jer je gitaristi i jednom od kompozitora puklo slijepo crijevo, tako da je ta varijanta otpala, ali svakako, premijera našeg nastupa će biti u Beranama kako je i ranije planirano, a nakon toga ćemo nastupati i u Podgorici”, kazao je on za Vijesti.

Kako bi se odužili zbog otkazivanja svirke, članovi kolektiva su pripremili četiri spota, pa je ujedno i premijerno prikazan video za pjesmu Unija koji je urađen u posljednjem trenutku i specijalno za tu priliku.

“Večeras smo predstavili četiri spota od 12 pjesama koliko je ukupno na albumu. Za tri smo ranije snimili spotove, za jednu smo za ovu priliku na brzinu upriličili jedan spot, ne bi trebalo da je ispao loš. To je divna pjesma koja govori o pridruživanju i odnosu Evropske unije i Crne Gore kroz ljubavnu priču. Pjesme su podijeljene u dvije grupe - one veselog karaktera sa ozbiljnom porukom i one ozbiljnog karaktera sa ozbiljnom porukom”, kazao je Đaković za Vijesti.

Galerija

Bonus video: