Kako je jedno slovo viška upropastilo porodični biznis star 124 godine

U kompaniji "Tejlor i sinovi", koja je osnovana 1875. godine, u februaru 2009. su bili šokirani kada je u dokumentima Registra vlade za kompanije navedeno da je ta firma koja se bavi inženjeringom propala
2 komentar(a)
mašina za kucanje, Foto: Flickr.com
mašina za kucanje, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 30.01.2015. 07:41h

Posao jedne velške porodice star 124 godine je propao zbog slovne greške. U zvaničnoj dokumentaciji je pisalo da je kompanija "Tejlor i sinovi" ("Taylor & Sons") u procesu likvidacije, a zapravo je bila riječ o drugoj firmi - "Tejlor i sin" ("Taylor & Son").

Iako je put od propasti firme do sudske presude kojom je ustanovljena suma odštete trajao čak 4 godine, mučenje se na kraju isplatilo - država će na ime odštete, zbog greške u kucanju koja je dovela do kolapsa porodičnog biznisa, Filipu Dejvison-Sebriju morati da isplati sumu od 9 miliona funti (oko 12 miliona eura).

U kompaniji "Tejlor i sinovi", koja je osnovana 1875. godine, u februaru 2009. su bili šokirani kada je u dokumentima Registra vlade za kompanije navedeno da je ta firma koja se bavi inženjeringom propala.

Do greške je došlo pošto je neko od vladinih službenika umjesto kompanije "Tejlor i sin" naveo Dejvisonovu kompaniju kao jednu od kompanija u procesu likvidacije. Ova firma je, iako je dobro poslovala, zbog toga propala za vrlo kratko vrijeme, prenosi Blic.

Nakon tri dana, kada je greška ispravljena, za ovaj porodični biznis je već bilo prekasno. Kompanija "Tejlor i sinovi" je izgubila sav kredibilitet kod klijenata i sponzora i nakon samo dva mjeseca je uspješna kompanija zaista proglašena propalom. Zbog toga je 250 ljudi ostalo bez posla.

Filip Dejvison-Sebri je tužio državu i, nakon četiri godine borbe na sudu, donijeta je presuda prema kojoj je država dužna da tom čovjeku isplati 9 miliona funti (oko 12 miliona eura) na ime odštete zbog propalog posla.

Bonus video: