Francuska: Pretakanje vina starog 543 godine

Posluženo je svega u tri navrata. Posljednji put je to bilo 1944. godine kada je ponuđeno generalu Lekleru, oslobodiocu Strazbura
3 komentar(a)
vino, "Plantaže", Foto: Savo Prelević
vino, "Plantaže", Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.01.2015. 17:22h

Najstarije vino u bačvi na svijetu, suvo bijelo alzaško vino koje datira iz 1472. godine, pretočeno je sinoć u Strazburu u novo bure, po treći put u svojoj dugoj istoriji, kako bi se nastavilo njegovo sazrijevanje.

Pretakanje vina, koje se od berbe prije više od pet vjekova čuva u podrumu nekadašnje bolnice u Strazburu, trajalo je oko 30 minuta.

Prethodna ovakva operacija, koja je izuzetno delikatna, obavljena je 1718.

"Stara bačva je bila pri kraju i počela da curi", objasnio je Tibo Baldenže, odgovoran za čuveni alzaški podrum koji se nalazio ispod nekadašnje gradske bolnice iz 14. vijeka, u kojoj su pacijenti za svoje liječenje često plaćali u vinu ili arima vinograda, a koja je četiri vijeka kasnije uništena u požaru.

Nakon što je konstatovano da iz starog bureta curi tri litre dragocjenog napitka godišnje, vino je u aprilu 2014. prebačeno u kazan od inoksa dok se ne napravi bačva od hrastovog drveta zapremine 450 litara.

Milezim (vino od jedne berbe), staro 543 godine, sa 9,4 odsto alkohola, zadržalo je svu svoju aromu.

Posluženo je svega u tri navrata. Posljednji put je to bilo 1944. godine kada je ponuđeno generalu Lekleru, oslobodiocu Strazbura.

Bonus video: