Kenedijev dar Titu propada na njivi u Republici Srpskoj

U ovom automobilu svojevremeno su se po Beogradu vozili predsjednici dvije zemlje i njihove supruge. Limuzina, nastala u halama "Dženeral motorsa" u Detroitu, sa ugrađenim specijalnim "mercedesovim" motorom
81 pregleda 9 komentar(a)
Titova limuzina, Foto: Glas Srpske
Titova limuzina, Foto: Glas Srpske
Ažurirano: 11.11.2014. 10:27h

Luksuzni automobil "krajsler" iz šezdesetih godina prošlog vijeka, koji je tadašnji predsjednik SAD Džon Kenedi poklonio svom jugoslovenskom kolegi Josipu Brozu Titu propada na njivi u Štrpcima kod Prnjavora iako bi ga mnogi rado vidjeli u svojoj garaži.

U ovom automobilu svojevremeno su se po Beogradu vozili predsjednici dvije zemlje i njihove supruge. Limuzina, nastala u halama "Dženeral motorsa" u Detroitu, sa ugrađenim specijalnim "mercedesovim" motorom, već godinama propada na ledini u domaćinstvu Momčila Čavića, piše Glas Srpske.

"Krajsler" je tu ostavljen prije nekoliko godina, a vlasnik se ne javlja, jer je poodavno otputovao u inostranstvo. Vozilo je prije minulog rata nabavio na javnoj prodaji u Generalštabu JNA u Beogradu i odvezao ga u rodni Drvar. Kada je grad koji je nosio Titovo ime u jesen 1995. godine padao u protivničke ruke, a narod se masovno selio, vlasnik je uspio da ga izvuče i sa njim stigne u Štrpce. Među onima koji su vozili "krajsler" je i profesionalni vozač Jelenko Marić, koji je poslije izbjeglištva iz Drvara, život nastavio u Prnjavoru.

"Nekoliko godina sam uživao vozeći to čudo od automobila. Privlačio sam pažnju prolaznika, jer takvog automobila nema na prostorima bivše države. Bilo je nekoliko ponuda potencijalnih kupaca, a kretale su se i do 30.000 eura. Do pazara nije došlo, jer to nije želio moj ujak, inače vlasnik vozila", rekao je Marić.

Kaže da je "krajsler" još u dobrom stanju i da bi uz male intervencije ponovo mogao zakrstariti putevima.

"Sigurno je da vozilo ima posebnu vrijednost, pogotovo za bogate kolekcionare, baš zbog činjenice što ga je Kenedi naručio i poklonio Titu. Na zapadu bi takva vozila dostigla astronomski iznos", rekao je Marić.

I zbog tragične sudbine predsjednika Kenedija, koji je ubijen u Dalasu nekoliko mjeseci poslije uručenja ovog poklona Titu, zapušteni "krajsler" iz Štrbaca postao je svojevrsni raritet. Svjesni su toga i u opštinskoj turističkoj organizaciji pa pokušavaju pronaći način da ovu atrakciju na četiri točka pretvore u turistički brend.

Velika dragocjenost

Mještanin Boris Zec kaže da možda nisu ni svjesni kakva dragocjenost leži u travi i propada pod vedrim nebom.

"Limuzina je, međutim, privatno vlasništvo, pa bez saglasnosti vlasnika, koji je negdje odselio, ne možemo ništa uraditi", kaže Zec

Bonus video: