Žerar Depardje: Bio sam muška prostitutka

7 komentar(a)
Žerar Depardje, Foto: Shutterstock
Žerar Depardje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.10.2014. 09:11h

Bez dlake na jeziku, provokativno, šokantno, francuski glumac u egzilu u Rusiji Žerar Depardje (65), u svom stilu, ponekad prevazilazeći i samog sebe, otvorio je dušu u autobiografskoj knjizi "To se tako desilo", u kojoj na 170 stranica otkriva nepoznate pojedinosti iz svog života.

Napustio je školu s 13 godina, lutao ulicama, tukao se, krao, obijao automobile. Iz grobova je uzimao nakit i cipele. Sa 16 godina, proveo je tri nedjelje u zatvoru. Priznao je i da se u mladosti odavao prostituciji, pišu Novosti.rs.

"Još odmalena sam shvatio da se dopadam homoseksualcima. Tražio sam im novac", piše glumac, dodajući da mu je studije glume platio homoseksualni lovac na talente.

Knjiga obiluje otvorenim, oštrim, surovim, ali i dirljivim priznanjima. Žerar je otkrio da zapravo nije ni trebalo da bude rođen, jer je njegova majka iglama za štrikanje pokušala da abortira. Potvrdio je da mnogo pije, ali i da se bavi jogom, putuje, dizajnira kuhinje. Iznio je i svoj odnos prema porezu i novcu, naglasivši da u 65. godini ne želi da plaća 87 odsto poreza. Za pare ne mari mnogo, nema čak ni bankarsku karticu i nikada nije napisao ček. To, veli, rade drugi za njega, a on ih ne kontroliše, jer ima povjerenja.

Depardje oštro kritikuje trenutnu situaciju u Francuskoj, ističući da je postala "mala stvar o kojoj se više ne govori" i da su Francuzi "izgubili sreću u koju više ne vjeruju", pitajući se gdje je nestalo vrijeme Francuske revolucije, De Gola, Pompidua...

"Ako nastavimo ovako, Francuska će postati novi Diznilend. Francuzi će nositi beretke i baget ispod miške, a kineski turisti će dolaziti da im dodiruju brkove", poručio je Depardje, koji je telefonom zvao i predsjednika Francuske Olanda da mu kaže da je imao sreće što se našao na tom mjestu na kom je mogao da bude Dominik Stros-Kan, da ga nisu uhvatili na djelu.

Glumac živi u Rusiji, u Saransku, a u Francusku dolazi da bi se "sreo s ljudima koji imaju dobre proizvode, krompir ili vino":

"Pitaju me da li sam se vratio. Odgovaram im da se ne vraćam. Tu sam dva dana, a onda ponovo odlazim tamo gdje ljudi misle da vlada diktatura. Ali, volim Francusku!"

Depardje obožava Rusiju i pun je hvale za njenog predsjednika Vladimira Putina, koji mu je prijatelj. Na pitanje da li je Putin mističan, odgovara:

"On je pravoslavac. Rus je. A Rusi, zato što žive na toj velikoj ravnici od Azije do Zapada, na kojoj nema planina da zaustave vjetrove, nemaju drugi izlaz od unutrašnjeg dijaloga. Putin obožava istoriju, Napoleona, Dantona".

Depardje u autobiografiji otkriva i veliku naklonost ka stvaralaštvu Petera Handkea, da gleda danske TV serije i ne odlazi u bioskop, jer danas "realnost prevazilazi fikciju". Priznaje i da ne uči napamet svoje tekstove, već koristi slušalice, kao i da stalno razmišlja o smrti.

"Mučno je biti star", napisao je u knjizi.

"Kad neko živi ovako kao ja, život mu je veoma lijep, pa nema želju da se to završi. Nikad ne bih prihvatio kada bi mi neko rekao da su mi ostale još samo tri nedjelje života".

Bonus video: