Čovjek koji je stalno okružen golim djevojkama

“Shvatam da postoji onaj neugodan trenutak o kojem se ne priča, kada je neko ispred vas go, a vi niste i držite fotoaparat. Iz tog razloga često započinjem snimanje dajući do znanja svima u prostoriji da se to događa”, objašnjava on
65 pregleda 0 komentar(a)
Rasel Džejms, Foto: Beta/AP
Rasel Džejms, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.10.2014. 17:41h

Rasel Džejms možda nije najpoznatiji čovjek na svijetu, ali bi se mnogi muškarci vrlo rado zamijenili sa njim, jer zarađuje za život slikajući modele bez odjeće.

Ovaj fotograf je za Huffington Post pričao o svom poslu i tome kako je raditi kada si okružen golim djevojkama.

“Shvatam da postoji onaj neugodan trenutak o kojem se ne priča, kada je neko ispred vas go, a vi niste i držite fotoaparat. Iz tog razloga često započinjem snimanje dajući do znanja svima u prostoriji da se to događa”, objašnjava on.

“Neću samo da stajim u pozadini i govorim nešto poput 'Kako si lijepa'. Zapravo, uradiću suprotno, iako povremeno imam potrebu da uzviknem: 'O moj Bože, nevjerojatna si!'”, dodao je on.

Džejms dodaje da snimanja često počinje slikanjem krupnog kadra oka ili nekog drugog dijela lica..

“Mislim da ljudi to vole, jer u tom trenutku shvate da me zanimaju oni, njihova ljepota. Pristup je najvažniji, mora biti sa poštovanjem", priča on, a zatim otkriva šta mu je najvažnije tokom snimanja.

“Manekenki mora biti ugodno. Izbacim iz prostorije sve koji tamo nemaju posla i spustim roletne. Želimo da stvorimo nešto lijepo i inovativno, a ne izrabljivačko. Ako se osobi koju snimam ne svidi rezultat, nikad ne objavljujem fotografiju”, otkrio je Džejms, koji je izdvojio Lili Oldrič kao manekenku koja je na njega ostavila najveći utisak.

“Najveće transformacije koje sam vidio može izvesti Lili Aldridž. Ona je genetsko čudo - apsolutno je prelijepa. Nosila je modele Victoria's Secret, ali je i majka", kazao je on.

Rasel je nedavno objavio knjigu fotografija “Angels” u kojoj je više od tri stotine slika svjetskih topmodela.

Bonus video: