Male tajne i veliki skandali izbora za Mis svijeta

Kada mediji otkriju da su se djevojke slikale bez odjeće ili da imaju djecu, kršenje pravila prerasta u skandal
189 pregleda 0 komentar(a)
Oksana Fedorova
Oksana Fedorova
Ažurirano: 28.09.2014. 19:58h

Izbor za Mis svijeta i Mis univerzuma najpoznatija su takmičenja ljepotica, koje u živom prenosu gleda nekoliko miliona ljudi.

Za ova dva izbora karakteristična su i rigorozna pravila, ali se ipak dešava da ih učesnice krše, što se uglavnom otkrije na početku. Međutim, misice nekada uspiju da nakratko sakriju svoje “male” tajne i dođu do lente i krune, ali kada mediji otkriju da su se slikale bez odjeće ili da imaju djecu, kršenje pravila prerasta u skandal. Portal Mirror.co.uk sastavio je listu, takvih ali i neobičijih skandala vezanih za takmičenja u ljepoti.

Lesli Langlej, predstavnica Velike Britanije na izboru Mis svijeta, pobijedila je na tom takmičenju 1965. godine, a ubrzo nakon finala lenta joj je presjela, jer su pronađene i objavljene njene slike na kojima pozira naga. Njoj nije oduzeta titula misice, ali je postala potpuno beznačajna, jer se nakon toga nigdje nije pojavljivala.

U okviru svog mandata, mis svijeta za 1966. godinu, Džoana Karter, inače mis Južne Afrike, posjetila je Kembridž univerzitet, a tom prilikom je devet studenata pokušalo da je kidnapuje. Plan im je pokvarila Karter koja je vrisnula i tako upozorila njene tjelohranitelje, a jedan od njih ju je odbranio uz pomoć kišobrana, dok je sama misica uspjela jednog studenta da udari u lice. Kasnije je otkriveno da su studenti htjeli da traže otkup, koji bi išao u dobrotvorne svrhe.

Džena Talačkova

Tara Elizabet Koner, mis SAD-a, sa druge strane sama je izazvala skandal. Kako je tada pisao New York Daily News, ona je bila pozitivna kada su je testirali na kokain, javno je poljubila u usta Miss Teen USA Keti Bler, a tokom karantina u hotelu Donalda Trampa uspjela je da prokrijumčari muškarca. Ipak, na konferenciji za medije, organizator Mis univerzuma Tramp je kazao da joj neće oduzeti krunu.

“Uvjek sam bio podržavalac druge šanse”, kazao je on tada, ali je Tari koja je dva mjeseca provela na rehabilitaciji na kraju ipak oduzeta titula, koju je preuzela drugoplasirana Rejčel Smit. Ruska ljepotica Oksana Fedorova, proglašena je za najljepšu djevojku na takmičenju Mis univerzuma, ali joj je ubrzo oduzeta titula. Ona je prva misica na ovom izboru, kojoj su zaista oduzeli lentu i krunu, a iako se sumnjalo da je u pitanju samo izgovor zvanični razlog organizatora je bio da nije ispunjavala svoje dužnosti.

Predstavnica Švedske koja je pobijedila na izboru za Mis svijeta, Meri En Ketrin Stavin, nakon proglašenja za najljepšu pojavila se na sceni kako bi preuzela lentu, cvijeće i krunu. Sve bi bilo savršeno da se misica na binu nije popela teturajući se, jer se prije toga napila kupivši u holu bocu viskija.

Prva tamnoputa djevojka koja je pobijedila na svjetskom takmičenju u ljepoti, nije uživala u svom mandatu dugo. Nakon pobjede 1984. godine, prisiljena je da preda krunu drugoplasiranoj Suzi Čarls, jer je Penthouse magazin objavio njene golišave slike, koje je napravila neposredno prije izvora.

Lesli Linglej

Britanska ljepotica Helen Elizabet Morgan, izgubila je lentu svega četiri dana nakon što ju je dobila, a razlog je to što je prekršila jedno od najvažnijih pravila izbora za Mis svijeta. Naime, Morgan je bila samohrana majka, a njeno dijete je tokom takmičenja čuvala njena majka.

Gabrijela Brum, mis Njemačke 1980. godine, osvojila je krunu na takmičenju Mis svijeta, a vratila ju je svega dan nakon takmičenja. Ona je u saopštenju kazala da njen momak ne podržava to što je učestvovala na takmičenju u ljepoti, ali se kasnije saznalo da je odustala od lente, jer su organizatori saznali da je pozirala bez odjeće. Izbor za Mis univerzuma koji se održao 2001. godine, pokvarile su spekulacije o tome da je mis Francuske, dvadesetogodišnja Elodi Gosuin zapravo rođena kao muškarac. Neposredno prije održavanja finalne večeri ipak je dokazano da to nije istina, pa je mis Francuske dospjela u top 10.

Prije dvije godine za isti izbor kandidovala se Džena Talačkova. Imala je sve - šarm, ljepotu i pamet... osim što je rođena kao muškarac. Da bi stigla do izbora za naljepšu u univerzumu, morala je pobijediti na izboru za Mis Kanade, sa kojeg je diskvalifikovana pošto su organizatori otkrili njen transeksualni status. Do tada je je bilo pravilo da sve ljepotice na ovim izborima moraju biti rođene kao žene, ali ih je, nakon diskvalifikacije Talačkove, peticija koju su potpisale hiljade ljudi ubijedila da to pravilo promijene. Talačkova se vratila na takmičenje za Mis Kanade, gdje se plasirala u finale i osvojila titulu Mis druželjubivosti.

Bonus video: