Kako stvarno žive divlje životinje u crnogorskim šumama

305 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2014. 13:13h

Na Facebook stranici Programa za oporavak balkanskog risa i Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) nedavno su objavljene fotografije divljih životinja snimljene u Nacionalnom parku Prokletije.

Fotografije su napravljene pomoću kamera zamki, u okviru projekata očuvanja balkanskog risa, u cilju istraživanja divljih životinja i njihovih staništa.

Prvi rezultati sa terena, kako se navodi, pokazuju raznolikost kada su u pitanju veliki sisavci koji nastanjuju šume NP Prokletije. Istovremeno, kako navode, rezultati pokazuju da su u pitanju lokacije na kojima vrijedi raditi dalja istraživanja.

"Aktivnosti će obogatiti naša iskustva kako bismo obogatili naša saznanja i na kraju spasili balkanskog risa izumiranja".

Balkanski ris spada u najugroženije autohtone vrste riseva. Procjenjuje se da na području jugozapadnog Balkana živi manje od 60 jedinki. Balkanski ris je prisutan uglavnom na području između Makedonije i Albanije, te na sjeveru Crne Gore i na Kosovu.

Cilj programa za oporavak populacije balkanskog risa je da osigura opstanak te životinje, poboljša upravljanje i nadzor kada su u pitanju divlje životinje unutar i izvan zaštićenih područja, te proučavanje odnosa između životinja i ljudi u pojedinim zemljama, kako bi se povećala efikasnost očuvanja.

Program zaštite zahtijeva snažnu saradnju između vladinih i nevladinih institucija na nacionalnom i međunarodnom nivou, podizanje svijest javnosti, kao i kontinuirano povećanje kapaciteta za zaštitu prirode, istraživanje i upravljanje biljnim i životinjskim svijetom.

Galerija

Bonus video: