Indija: 90-godišnji ekspert za seks razbija tabue

“Ne postoje anđeli koji će prebaciti vašu spermu do osobe o kojoj sanjate,“ samo je jedan od odgovora Vatsa na pisma
269 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2014. 09:53h

„Drug me je vidio dok sam se tuširao. Misli da moj penis nije veći od indijskog oraha. Kako da ga povećam?” „Ako muškarac i žena masturbiraju istovremeno, razmišljajući o seksu, može li to dovesti do trudnoće?“ „Postoji li mogućnost da muškarac zatrudni od analnog seksa sa drugim muškarcem?”

Ovo su pitanja koja 90-godišnjem seksologu Mahinderu Vatsi svakodnevno stižu iz cijele Indije. Doktor Vatsa je predugo u ovom poslu tako da je uglavnom ravnodušan prema ovakvim nedoumicama. Priznaje, ipak, da ga ponekad iritiraju, što se vidi iz njegovih odgovora, piše „Njujork tajms“.

„Uzmite lenjir i izmjerite od pubične kosti do vrha polnog organa. Ako je duži od šest santimetara, dovoljno je da zadovoljite partnera.“ “Ne postoje anđeli koji će prebaciti vašu spermu do osobe o kojoj sanjate.“ „Za ostali dio pitanja, posjetite Gugl i obrazujte se o osnovnim stvarima.“

U kulturi koja je ujedno opsjednuta i zbunjena seksom, dr Vatsa važi za perverznjaka koji govori istinu. Kao autor kolumne „Pitajte seksperta“ u listu „Mumbaj miror“, on lagano pomjera granice u indijskoj pop kulturi, između ostalog uvodeći riječi penis i vagina umjesto eufemizama kojima se obično uče djeca.

„Njujork tajms“ navodi da je ovaj seksolog tokom devet godina, koliko piše kolumnu, dobio više od 40.000 pisama u kojima se traži savjet za seksualne probleme. Većina, pri tom, traži osnovne informacije.

Prema studiji koju je indijska vlada uradila prije nekolilko godina, samo petina mladih muškaraca i žena dobija bilo kakvo seksualno obrazovanje.

A ako je vjerovati ispitivanjima javnog mnjenja, Indijci u prosjeku kasno izgube nevinost, oko 23. godine. Većinu brakova u Indiji i dalje ugovaraju roditelji. Tri četvrtine muškaraca u indijskim gradovima očekuje da im supruge budu nevine, a mladenci često dijele skučene stanove sa porodicom supružnika i drugim rođacima i pod velikim su pritiskom da zasnuju porodicu.

Iako eksperti u Indiji priznaju da se rekreativni seks uveliko praktikuje ispod radara - „mi smo licemjeri, u to nema sumnje,“ kako je jedan primijetio - te socijalne strukture su stvorile ambijent za frustracije.

Tokom rada u Mumbaju, dr Vatsa je sreo parove koji su u braku tri godine - ili čak deset - koji zbog psiholoških problema ili parališuće napetosti ne mogu da ostvare seksualni odnos. Savjetovao je mladiće koje „usvajaju” mumbajske gospođe, koje on zove „tetkice“. One dovode u krevet dječake od 14 ili 15 godina dok su im muževi u inostranstvu.

Uputio je mnoge buduće nevjeste na operaciju obnove himena, kako bi lažirale nevinost prve bračne noći.

„Jedini savjet koji im se može dati je 'Ćutite i sve poričite. Morate sačuvati brak'“, rekao je.

Međutim, savjet od njega uglavnom traže zabrinuti muškarci. Muči ih veličina i oblik penisa, kao i impotencija. Takođe ga pitaju je li u redu da maštaju o majkama svojih drugova. A beskrajno su zabrinuti hoće li sebi nauditi ako masturbiraju. Taj strah je izazvan nekim tradicionalnim hinduističkim vjerovanjima.

„Njujork tajms“ piše da se konzervativne grupe decenijama bore protiv uvođenja seksualnog obrazovanja u indijske škole pa su zato seksolozi zatrpani osnovnim pitanjima. Kada je časopis sa žene „Femina“ uveo kolumnu o seksu, jedan gnjevni čitalac je podnio prijavu u policiji, tvrdeći da urednici časopisa izmišljaju šokantna pisma da bi povećali čitanost. Urednica Satja Saran je odgovorila tako što je poslala sudiji vreću neotvorenih pisama.

„Pročitao ih je i odbacio slučaj,“ rekla je.

Vatsina kolumna u „Mumbaj miroru“ je prvi put da se takva pitanja pojave u jednom dnevnom listu u Indiji, a ne u nekom specijalizovanom časopisu i dalje, nakon devet godina, predstavlja šok za indijski senzibilitet.

Osjeća se napredak, i žene počele da šalju pisma

Putnici u Mumbaju drže presavijenu novinu prije nego što počnu da je čitaju u vozu, a pretplatnici izrežu kolumnu prije nego što list daju djeci.

Jedna novinarka iz Mumbaja je rekla da voli da muči majku tako što pred njom naglas čita kolumnu i uvijek je primora da pobjegne iz prostorije.

Bogate elite dođu do informacija koje su im potrebne, dok sirotinja živi u neznaju, kaže doktor Vatsa.

Međutim, primijetio je neke promjene. Žene su počele da mu pišu prvi put, i sada čine oko tri na svakih deset njegovih dopisnika.

Srednja klasa je postala religioznija. A što više radnika migrira iz sela u gradove, osjetljivi slojevi indijskog društva počinju da se prepliću na nepredvidiv način.

Bonus video: