Najljepše gradske plaže Evrope

Donosimo vam pregled najaktraktivnijih i najzanimljivijih plaža u velikim evropskim gradovima
51 pregleda 1 komentar(a)
Pariska plaža, Foto: Wikipedia
Pariska plaža, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 02.08.2014. 19:10h

Majka svih plaža

Iz Pariza se čitavom Europom proširila ideja gradskih plaža. 2002. godine otvorena je po prvi put "Paris Plages" i to je bio dar za sve one koji nisu mogli otputovati, pa su tako osjećaj godišnjeg odmora dobili odmah ispred vrata svojih domova.

Od tada se svake godine od sredine jula do sredine avgusta ceste uz obalu Sene zatvaraju za automobile i pretvaraju u pješčani korzo.

Plaže na Strandpauliju

Kontejnerski brodovi i lučke dizalice- to se u stvarnosti baš i ne povezuje s ugodnim danom na plaži. Ali nigdje drugdje luka ne pripada toliko fluidu jednoga grada, kao što je to u Hamburgu.

"Strandpauli" ima svoj vlastiti stil: zavaliti se u ležaljke od pruća s koktelom u ruci, uživati u pogledu na Labu i opustiti se.

Raznolikost na amsterdamskoj južnoj plaži

Gradska plaža holandske luke uočljiva je zbog svoje raznolikosti: drvene terase na vodi, plutajući paviljon, i pješćana plaža za zabavu prostiru se između kongresnog centra RAI i parka Beatriks.

Amsterdamska "plaža" posebno je omiljena kada su u pitanju veća društvena slavlja, ali takođe privlači i mnoge šetače na uživanje u atmosferi.

Plivanje na rijeci Spre

Berlin u popnudi ima nekoliko gradskih plaža, ali samo jedna obećava poseban doživljaj kupanja: u "brodu za kupanje" može se ploviti putem s kojeg puca pogled na televizijski toranj.

Nekadašnji remorker pretvoren je u plivajući bazen, koji sada plovi rijekom Spre. Zimi se brod za kupanje uz pomoć posebne krovne konstrukcije pretvara u finsku saunu.

Oaza u gradu

Što bar na plaži ima zajedničkog s navodnim izumiteljem razglednice? Bar na plaži "Herrmann" u Beču dijeli barem ime s Emanuelom Hermanom a povodom njegovog 102. rođendana iz bara na plaži mogle su se besplatno slati razglednice.

A za sve zaljubljenike u fitnes gradska plaža nedjeljom nudi besplatne satove joge na dunavskom kanalu.

Neka bude plaža

Opustiti se na suncu ili ipak odveslati jednu rundu? Na gradskoj plaži "Bruxelles Les Bains" ne samo da se može opustiti, već se može i upražnjavati sport.

Velika je raznovrsnost aktivnosti, može se odabrati između fudbača, penjanja i plesa. Preko dana postoje i radionice i mađionarski šou za djecu, a naveče se nude koncerti i zabava za odrasle.

Opuštanje na 689. kilometru Rajne

689 kilometara udaljen od izvora Rajne smjestio se kelnski "km 689 – Cologne Beach Club". S desne strane Rajne puca pogled na kelnsku katedralu.

3.500 kvadratnih metara plaže sa 1.100 tona pjeska mjesto su za hiljade posjetitelja koji se mogu udobno smjestiti na krevetima za odmaranje, ležaljkama i visećim mrežama za ležanje.

Jednim skokom do Copacabane

Da, još uvijek se nalazimo u Evropi. Kopenhagensko lučko kupalište Fisketorvet zove se još i "Copacabana". Iako to kupališe baš nema puno sličnosti s poznatim dijelom grada Rio de Žaneira, posjeta toj plaži ipak se isplati.

U srcu grada može se osvježiti u šest metara dubokom bazenu ili pak uživati u suncu na drvenim mostićima.

Bonus video: