Lažirali prijave

Poreska prevara: Uhapšeni roditelji Tonija Cetinskog

Protiv Mirka i Vinke Cetinski već su ranije bile podignute optužnice zbog sumnji da su jednog preduzetnika oštetili za oko 20 miliona eura
92 pregleda 2 komentar(a)
Toni Cetinski, Stadion malih sportova, Foto: Vesko Belojević
Toni Cetinski, Stadion malih sportova, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 30.07.2014. 09:55h

Roditelji popularnog pjevača Tonija Cetinskog uhapšeni su ponovo, zbog sumnji da su uz pomoć dvojice službenika riječke Poreske uprave pokušali da lažiraju poreske prijave, javljaju hrvatski mediji.

Nekad poznati pjevač Mirko Cetinski i njegova supruga Vinka, bivša zamjenica ministra turizma, danas su opet uhapšeni i u četvrtak bi trebalo da budu predati pritvorskom nadzorniku u Rijeci. S njima su uhapšena i dvojica riječkih poreznika koji su im, navodno, pomagali, piše Jutarnji.hr.

Budući da je riječ o korupciji državnih službenika, slučaj je u nadležnosti USKOK-a, pa će svi osumnjičeni biti ispitani u riječkom Odjeljenju za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala. Premda se službena informacija o tačnim razlozima hapšenja Cetinskih nije mogla dobiti, kao ni na koji način su im uhapšeni poreznici pomagali, nezvanično saznajemo da se slučaj nadovezuje na dva prethodna u kojima su supružnici, takođe, glavni osumnjičeni.

Naime, protiv Mirka i Vinke Cetinski već su ranije bile podignute dvije optužnice zbog sumnji da su preduzetnika Danka Končara prevarom oštetili za oko 20 miliona eura. Končar je gotovo cijelu porodicu Cetinski optužio da su ga oni prevarili kupujući za njega zemljišta po Istri, pri čemu su mu naplatili znatno veće iznose od njihovih stvarnih vrijednosti. Osim Mirka i Vinke Cetinski, u jednom od slučajeva optužen je i njihov mlađi sin, Mateo, piše Jutarnji.hr.

Međutim, kako nezvanično saznajemo, poreska provera koju je sprovodio tim iz Rijeke dala je prilično neočekivane rezultate. Odnosno, skoro sva imovina bračnog para Cetinski u periodu od 2005. do 2011. godine pokrivena je legalnim prihodima, što se istražiteljima činilo nevjerojatno s obzirom na indicije da su na inkriminisanim poslovima Cetinski zaradili desetine miliona eura, prenosi Blic. Nakon toga pojavile su se sumnje da su poreznici na zahtjev porodice Cetinski lažirali izvještaj poreske kontrole. Nakon osmomjesečne istrage, tokom kojih je USKOK, navodno, i tajno snimao telefonske razgovore osumnjičenih, danas je donesena odluka o njihovu hapšenju.

O svemu se na Fejsbuku oglasio i njihov sin,pjevač Toni Cetinski.

"Nakon više od tri godine svakodnevnog i mukotrpnog istraživanja nemaju nikakvih dokaza pa sada očajnički ponovo sumnjaju. Bit je da treba opravdati sav utrošen državni novac za potrebe istraga a nema se dokaza. Ovo što se događa samo pokazuje da su moji roditelji u istrazi uspješno dokazali porijeklo svoje imovine koja je stečena i argumentovana kroz godine uspješnog rada. Sa tim se onima u istrazi naravno teško pomiriti pa se sada vještačenje na ovaj način misli poništiti", napisao je pjevač. Dodao je da "svi živimo u korumpiranom društvu u kojem vladaju pirane i ljudi se unapred osuđuju bez ikakvih dokaza".

"To sve samo govori koliki je uticaj Končara i njegovog advokatskog tima u ovoj istrazi i to me neopisivo i beskrajno plaši. Žele da mijenjaju činjenice svojim novcem i uticajem , a u međuvremenu uništavaju zdravlje i reputaciju mojih roditelja i kompletne porodice od čega se nikada neće oporaviti. Ne mrzim ni Končara, Nobila a ni Cariča kao što ih se nimalo ne bojim, kao ni ostale guzoljubce udbaškog bloka", napisao je Toni i na kraju zahvalio svima koji su uz njegovu porodicu, prenio je Blic.rs.

"Čistog obraza mogu reći : Svakome po zasluzi. Ostaje mi da se molim i vjerujem u istinu i pravednost sudstva. Hmmmm, možda sam naivan ali vjerujem. Hvala svima na podršci u ovim najtežim trenucima za mene i moju porodicu", napisao je pjevač.