Massive Attack svirali za nove biblioteke i ambulante u Libanu

"Gaza je okupirana ili pod sankcijama još od 1948", pisalo je na video bimu tokom njihovog koncerta
0 komentar(a)
Massive Attack, Foto: Es.wikipedia.org
Massive Attack, Foto: Es.wikipedia.org
Ažurirano: 29.07.2014. 17:14h

Članovi kultne trip hop grupe Massive Attack posjetili su palestinski izbjeglički kamp u Libanu, a zatim i održali humanitarni koncert na kojem je skupljen novac za finansiranje gradnje nove biblioteke i ambulante u kampu.

"Još od 2005. sviramo za palestinsku djecu i uzbuđeni smo zbog toga što konačno možemo da upoznamo neke od briljantnih, mladih Palestinaca iz HOPING fondacije sa kojima smo radili do sada", kazao je frontmen Robert Del Naha.

On je skrenuo pažnju na tri grupe palestinskih izbjeglica - one koji su po njegovim riječima izbjegli smrt u Siriji krajem 50-ih prošlog vijeka, zatim njihove potomke koji žive u Libanu i čekaju da se vrate kući, te Palestince iz Gaze.

"Svi oni imaju pravo na lijep i dostojanstven život. Kao građani Velike Britanije veoma smo svjesni uloge koju je naša država odigrala u kreiranju istorije ovog regiona. Kao i većina ljudi vjerujemo u mir i pravdu prije nego u nasilje i represiju. Massive Attack je uvijek podržavao palestinski narod", istakao je pjevač i dodao da je posljednjih sedmica u Gazi došlo do užasnog talasa nasilja.

Na probleme Palestinaca Massive Attack skrenuo je pažnju nedavno i na Longitude festivalu.

"Gaza je okupirana ili pod sankcijama još od 1948", pisalo je na video bimu tokom njihovog koncerta.

U posljednjim sukobima u pojasu Gaze ubijeno je preko hiljadu Palestinaca, većinom civila.

Bonus video: