Pamplona: Gradonačelnik otvorio, začuo se plotun, počinje trka s bikovima

Vlasti španske pokrajine Navara, u kojoj se nalazi Pamplona, saopštile su da će festival "San Fermin" ove godine obezbjeđivati 3.500 policajaca
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2014. 12:56h

Više hiljada ljudi okupilo se danas na glavnom trgu španskog grada Pamplone na svečanom otvaranju tradicionalnog festivala San Fermin, poznatog širom svijeta po trkama sa bikovima.

Taj devetodnevni festival, tokom kojeg danju učesnici trče sa bikovima uskim ulicama Pamplone, a noću posjećuju zabave, opisao je u svom romanu iz 1926. godine "Sunce se ponovo rađa" Ernest Hemingvej, prenijela je agencija AP.

Učesnici festivala, tradicionalno obučeni u bijelu odjeću i sa crvenim maramama oko vrata, okupili su se danas u podne na glavnom gradskom trgu kako bi prisustvovali ceremoniji "Čipinaso", tokom koje sa balkona Gradske kuće gradonačelnik proglasi festival otvorenim, a zatim se oglasi i plotun.

"Vi trčite, a bikovi umiru", jedna je od poruka onih koji se protive održavanju ovog festivala (foto: Reuters)

Vlasti španske pokrajine Navara, u kojoj se nalazi Pamplona, saopštile su da će festival San Fermin ove godine obezbjeđivati 3.500 policajaca, koji će patrolirati ulicama i pokušati da na minimum svedu broj incidenata podstaknutim kolanjem adrenalina i konzumacijom alkohola.

Borci za zaštitu prava životinja juče su protestovali protiv ovoh festivala, upozoravajući da svake godine 48 bikova bude ubijeno tom prilikom.

Galerija

Bonus video: