Zagreb: Sud dao otkaz spremačici koja je pokušala da se ubije

Muhar je "de fakto optužena zbog toga što prije pokušaja samoubistva nije počistila zgradu suda", naveo je sindikat
1 komentar(a)
Zagreb, Foto: Shutterstock
Zagreb, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.07.2014. 15:33h

Opštinski sud u Samoboru kod Zagreba dao je otkaz spremačici koja je pokušala da se ubije skokom s krova zgrade tog suda u radno vrijeme čime je, kako je navedeno, napravila teške povrede iz radnog odnosa i izgubila povjerenje poslodavca, saopštio je danas hrvatski sindikat.

Predsjednik Opštinskog suda Darko Župančić potpisao je vanredni otkaz Ivani Muhar koja je 25. aprila ove godine usljed psihičke rastrojenosti pokušala da izvrši samoubistvo i pritom zadobila teške povrede,

Otkaz je potpisan dva mjeseca poslije pokušaja samoubistva.

U saopštenju Sindikata državnih i lokalnih službenika i zaposlenika navodi se da je vanredni otkaz uručen zbog "posebno teške povrede iz radnog odnosa i gubitka povjerenja", odnosno ponašanja kojim je naštetila ugledu državne službe.

"Tako je nesrećna žena, koja se trenutno nalazi na liječenju u Psihijatrijskoj bolnici u Jankomiru, de fakto optužena zbog toga što prije pokušaja samoubistva nije počistila zgradu suda i time izgubila povjerenje svog poslodavca - predsjednika Opštinskog suda", naveo je sindikat.

Sindikat ističe da se na spremačicu uopšte ne odnosi Etički kodeks državnih službenika, na koji se sud poziva, jer ona ne obavlja državnu službu. Sindikat navodi da Ivana Muhar uz pomoć ljekara tek treba da se suoči sa životom, pa da je pitanje hoće li uopšte biti sposobna da nastavi da radi svoj posao.

Oni se pitaju da li je ugledu državne službe "više naškodio samodestruktivni čin psihički rastrojene čistačice ili svjesna odluka predsjednika Suda o otkazu rada ovom nesrećnom ljudskom biću, jer u trenutku kad se više nije mogla nositi sa životom nije počistila oko sebe i opravdala njegovo povjerenje kod poslodavca".

Zbog toga je sindikat najavio da će se obratiti ministru pravosuđa, zaštitniku građana i ministru uprave.

Iz ministarstva pravosuđa potvrdili su da provjeraju slučaj.

Bonus video: