Najstrašnije ostrvo na svijetu je na prodaju

Ostrvo Povelja za svoju zlokobnu reputaciju može da se zahvali jamama u koje su Italijani u doba epidemije kuge bacali leševe, ali i žive bolesnike
3 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2014. 19:53h

Godinama je turistima bio zabranjen pristup ostrvu u venecijanskoj laguni, a sada je najstrašnije ostvo na svijetu, Povelja na prodaju.

Naime, italijanska vlada je odlučila da proda Povelju kako bi smanjila javni dug.

Ostrvo je u 15. vijeku bilo bastion protiv Turaka, a nekada se na njemu nalazio i manastir.

Povelja za svoju zlokobnu reputaciju može da se zahvali jamama u koje su Italijani u doba epidemije kuge bacali leševe, ali i žive bolesnike. Tu su ih zakopavali, spaljivali ili ostavljali da trunu.

Nekoliko vjekova kasnije, poremećeni ljekar je na ostrvu izgradio bolnicu za mentalno poremećene, u kojoj ih je mučio i na njima vježbao lobotomiju.

Kako legenda kaže, ljekara su proganjali duhovi, zbog čega je poludio i bacio se sa tornja bolnice.

Danas je ostrvo nenaseljeno, ali posjetiocima nije dopušten pristup, iako ruševine bolnice, crkve i krematorijuma još postoje. Istražitelji paranormalnih pojava tvrde da je na ostrvu zabilježen izrazito visok stepen aktivnosti.

Najpoznatija žrtva kuge iz legendi bila je mala Marija, koja je za vrijeme epidemije odvojena od roditelja, a njen duh navodno dan-danas stoji na obali ostrva i plače za rodnim gradom Malamokom na drugom kraju lagune.

Procenjuje se da je u 16. vijeku oko 100.000 stanovnika Venecije umrlo na Povelji.

Sve žitelje sa simptomima kuge slali su na ostrvo gdje su ih i pokopavali ili spaljivali. Kažu da je tlo na ostrvu mješavina ljudskog pepela i kostiju. Stanovnici Venecije izrazito su praznovjerni što se tiče zlokobnog ostrva i vide ga kao čistilište zlih duša.

"Kad zao čojvek umre, probudi se na Povelji", kazao je jedan žitelj.

Galerija

Bonus video: