Tvorac labradudla se kaje zbog stvaranja rase

"Nisam mogao ni da sanjam da ću započeti ovu lančanu reakciju", izjavio je Konron
538 pregleda 0 komentar(a)
labradudl, Foto: Shutterstock
labradudl, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.03.2014. 16:20h

Voli Konron, čovjek zaslužan za pokretanje pomame za labradudlom, rekao je da je zažalio što uopšte i započeo trend. Da je znao da će mnogi štenci mješavine pudle i labradora biti napušteni i uspavani, nikada ne bi ukrstio te dvije rase...

Labradudla je mješanac labradora i patuljaste pudle nastala kasnih osamdesetih godina kada je Voli Konron ukrstio ove dvije rase da bi pomogao jednom bračnom paru. Naime, toj porodici je bio potreban pas vodič za slijepe koji se ne linja.

Od tada njihova popularnost raste. Ova "rasa" postala je veliki trend od Holivudu pa sve do sela. Mnoge poznate ličnosti su vlasnici ovih pasa, uključujući glumicu Dženifer Eniston, golf igrača Tajgera Vudsa i manekenku Kristi Brinkli.

Voli Konron, koji sada ima 85 godina, rekao je da je potražnja za ukrštanjem labradora i patuljaste pudle dovela do velikog broja nezdravih i napuštenih životinja.

Ubrzo je uslijedilo ukrštanje i drugih rasa sa pudlom, uključujući koker španijela, ši cua, bigla i zlatnog retrivera.

Konron je upozorio da mnogi ljudi eksploatišu ovaj koncept modernog mješanca kako bi zaradili novac. On je zgrožen činjenicom da se danas sve više štenaca rađa sa nekim problemom, zbog čega mnogi budu uspavani ili napušteni.

"Nisam mogao ni da sanjam da ću započeti ovu lančanu reakciju", izjavio je Konron, koji sebe smatra krivim i odbacuje sve pohvale za ovu ideju.

Bonus video: