Damir Avdić: U Evropi si demonstrant, a kod nas huligan i nezaposlen

"U sekundi nestadoše radnici i njihovi zahtjevi, ostadoše huligani i dokumenti"
65 pregleda 3 komentar(a)
Damir Avdić, Foto: Davor Konjikušić
Damir Avdić, Foto: Davor Konjikušić
Ažurirano: 18.02.2014. 17:22h

Bosansko-hercegovački muzičar Damir Avdić pričao je o aktuelnim protestima za sajt lupiga.com, kritikujući medije koji demonstrante opisuju kao huligane.

On je kazao da kad gore gradovi po Francuskoj, Švedskoj, Grčkoj mediji izvještavaju o "demonstrantima", kad u BiH gori onda su to "huligani".

"Pratio sam medije koji godinama trube o promjenama, o kriminalu i korupciji... Odmah su prešaltali priču na huliganizam, užasnuti, zgroženi, te gori arhiv, te gori naša baština, naša istorija, izgorjeli neprocjenjivi dokumenti... U sekundi nestadoše radnici i njihovi zahtjevi, ostadoše huligani i dokumenti", ispričao je Avdić komentarišući zgražavanje mnogih u njegovoj zamlji na ulično nasilje tokom protesta.

On je dodao da ga zanima kako se u medijima postaje "demonstrant" i kazao da u BiH očigledno fali fakultet za to, pa se poslije završene škole ostaje samo "huligan" i nezaposlen.

"Da mi je dočekati vrijeme da izađemo iz dokumenata i počnemo živjeti. Ako je istorija sve što ćemo ostaviti djeci, onda je bolje da im ne ostavimo ništa", smatra muzičar.

Avdić je mišljenja i da političar Milorad Dodik plasira priče o 'bošnjačkoj uroti' protiv Republike Srpske, čiji je predsjednik, kako bi pomogao svojim "kriminogenim partnerima iz Federacije da se vrate u igru".

Muzičar je iskoristio priliku i da uputi kritiku i na račun građana koji nisu podržali proteste.

"Na portalu frontslobode.ba ima izjava jedne učesnice demonstracija koja kaže da su ih prvi dan gledali sa prozora i smijali im se, sa četvrtog sprata... Baš me zanima s kojeg sprata se danas smiju. Četvrti ne izgleda naročito funkcionalno", kazao je on. S.S.

Ako je istorija sve što ćemo ostaviti djeci, bolje da im ne ostavimo ništa

Bonus video: