Zaposlenima daje pozajmice - bez kamate

"Zadovoljan sam poslovanjem moje firme, ali sam i svjestan da su zarade, koliko god bile dobre gledajući našu branšu, dovoljne tek za puko preživljavanje"
139 pregleda 3 komentar(a)
5 eura, Foto: Shutterstock
5 eura, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2014. 10:55h

Vlasnik trgovinskog preduzeća Medius iz Nove Pazove smislio je kako da u ovom vremenu sve teže ekonomske krize pomogne svojim radnicima.

Njegovi zaposleni mogu kod njega da računaju na pozajmicu - bez kamate.

"Zadovoljan sam poslovanjem moje firme, ali sam i svjestan da su zarade, koliko god bile dobre gledajući našu branšu, dovoljne tek za puko preživljavanje. Plate trgovaca u maloprodaji u Mediusu su od 26.000 dinara za početnike do 37.000 dinara, sa minulim radom, za trgovce sa iskustvom, kojih i ima najviše, jer čine 90 odsto zaposlenih u maloprodaji. Prosječna plata na nivou firme je 40.000 dinara. Ljudima je potrebno više, a izračunao sam da bi beskamatne pozajmice mogle da im pomognu da bolje žive", rekao je on Novostima.

Vlasnik Cakana iznenadio zaposlene: Radnicima na poklon po novo auto >>>

Cviko Krunić je odlučio da od profita firme ove godine izdvoji šest miliona dinara, kako bi stvorio fond iz koga će radnici moći da uzimaju beskamatne kredite. To znači da firma u kojoj je angažovano 200 radnika, u startu može obezbijediti pomoć od oko 30.000 dinara za svakog zaposlenog.

Planirano je da najveći iznos pozajmice bude 70.000 dinara. Fond funkcioniše tako što svi koji mu pristupe plaćaju članarinu od 100 dinara, što je prihod fonda.

"Svaki radnik koji želi pozajmicu, uplaćuje ulog po 10.000, 12.000 ili 14.000 dinara, u zavisnosti od visine pozajmice koju traži. Ulog se uplaćuje tako što se oduzima po dvije hiljade dinara od plate svakog mjeseca. Taj novac će mu biti vraćen kada više ne bude želio da bude član fonda. Ovo je nekadašnja kasa uzajamne pomoći, ali je ideja prepakovana u jednu malo drugačiju pravnu normu", objašnjava Krunić.

Bonus video: