Bunda - statusni simbol ili hir koji traje, bez obzira na krizu

Dok muškarci teže dobrim automobilima i ručnim časovnicima, krzno je nešto što je ljubav na prvi pogled kada je riječ o ljepšem polu
2232 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2014. 20:28h

Ako se pitate šta je to zajedničko starletama, sponzorušama, pjevačicama, tužiteljkama, političarkama… vjerovatno vam neće prvo pasti na pamet da je to ljubav prema skupocjenim krznenim komadima- njenom veličanstvu bundi.

Upravo toj ljubavi prema krznu nije mogla da odoli ni prva dama crnogorskog sudstva Vesna Medenica, kao ni njene koleginice iz tužilaštava Ranka Čarapić, Đurđina Ivanović, te supruga predsjednika Svetlana Vujanović, voditeljka Ljiljana Blagojević, poznate podgoričke trendseterke i modni dizajneri koji u ovim hladnim danima, poput folk pjevačica Cece, Brene, starlete Soraje, Jelene Karleuše, Dare Bubamare, Vlatke Pokos i ostalih estradnih zvijezda, vole da “šetaju” krznene komade od raznih lisica, kuna, nerca, vizona, zečeva…

Upravo tu modu uvela je nekadašnja prva dama stare Jugoslavije i dugogodišnja modna ikona Jovanka Broz.

Prve dame sudstva vole krzno i često ga nose: Tužiteljka Đurđina-Nina Ivanović

Ipak, pored krize koja, kako statističari govore, neće oslabiti ni ove godine, sve manjih plata koje su sve neredovnije i sve prisutnijeg siromaštva, Crnogorke su više nego spremne da daju novac kako bi u svojim garderoberima imale ovaj statusni simbol.

Stan u Nikšiću ili bunda

Dok muškarci teže dobrim automobilima i ručnim časovnicima, krzno je nešto što je ljubav na prvi pogled kada je riječ o ljepšem polu.

A priču o bundi nezaobilazno počinjemo onom najskupljom u Grnoj Gori-bundom od samura, koja u Budvi košta “tričavih” 22.500 eura.

Upravo ovaj vrijedni komad, čija je cijena zbog novogodišnjeg sniženja sa 25 hiljada pala na 22.500 eura, “prihvatljivu” sumu jednaku cijeni garsonjere u Podgorici ili pak, jednosobnog stana u Beranama ili Nikšiću, i dalje čeka na kupca.

Od istog grabljivca, koji je iz roda kuna, napravljena je i jeftinija, odnosno kraća varijanta bunde od samura koja staje 20.800 eura. To su dva eksponata koja predstavljaju najekskluzivniji dio ponude lanca prodavnica grčkog preduzetnika, otvorenih u poslovnom centru “TQ plaza” i elitnom “Splendidu”.

“Ova bunda u Rusiji košta, kako nam je naša klijentkinja kazala, čak 50 hiljada eura, dok je istu ovakvu vidjela u Njujorku da košta 130.000 dolara”, počinje priču Kostas, koji navodi da imaju široku ponudu raznih vrsta krzna, i po znatno nižim cijenama.

Samur na cijeni

Upravo samur je, kako je naveo Kostas, veoma cijenjen u Rusiji. Krzno od ruskog samura je duplo skuplje nego od onog kanadskog.

Pored krzna od samura, koje je najcjenjenije, u ponudi je, kako navodi Kostas, i činčila, izuzetno popularna, a te bunde koštaju, u zavisnosti od dužine, od 8.000 do 10.000 eura. Tu je i bunda od nerca, čija je cijena od 1.500 do 5.000.

Kostas navodi da bunde kupuju podjednako i Crnogorke, kao i pripadnice ljepšeg pola koje kao turistkinje dolaze u Budvu, bilo iz Rusije, Albanije, Ukrajine ili susjednih država.

A u konkurentskoj, takođe ekskluzivnoj radnji, specijalizovanoj za krzno i kožu, otvorenoj u zgradi Zeta filma, u ponudi je i eksponat od vizona, bunda koja je procijenjena na 17.000 eura.

"Ovo je samo pokazni model, ali ukoliko neko želi da naruči, ona dostiže cijenu i do 25.000 eura, sve zavisi od dužine i broja, odnosno da li je klijentkinja krupnija ili mršavija. Znači, mi imamo u ponudi sve vrste krzna, ove od vizona su skuplje, ali svakako, imamo modele za svačiji džep”, navodi Nađa koja radi u prodavnici.

Prema njenim riječima, oni imaju redovne kupce, tako da im je u tom slučaju cijena nešto niža.

Ona ističe da imaju odličnu prodaju i da je interesovanje veliko, a posebno tokom sezone.

Ove zime među prvima se novim krznom pohvalila Jelena Karleuša, i to bundom od ponija, poznatog kreatora Toma Forda, koju je pazarila za 13 hiljada eura. Istom bundom se odmah za njom pohvalila i njena koleginica Dara Bubamara, da bi Ceca odmah potom prošetala činčilu koja košta 20 hiljada eura.

I pored činjenice da inostrani modni magovi i borci za zaštitu životinja upozoravaju da je modno prikladnije i humanije da se nose modeli od vještačke kože i krzna, dame sa Balkana su ostale vjerne glamuru prirodnog krzna.

Jedna bunda - 100 činčila

Da bi se sašila jedna bunda treba ubiti 100 činčila, ili 60 lasica, 42 lisice, 40 rakuna, 20 vidri, 20 jazavaca, nekoliko desetina ponija ili 30 karakul jagnjadi!

Ovo posljednje se kod nas naziva i astraganom i dobija se na dva načina: ili se mladunci vade iz stomaka majke ovce, ili se čeka na prirodan porođaj, pa se onda mladunci zakolju i oderu.

Folk i modna ikona: Cecina nova bunda od činčile

Iako ovakvi podaci ukazuju na surovost, modna industrija prirodnog krzna i dalje cvjeta, a sve je više farmi u svijetu koje se bave uzgojem krznenih životinja, isključivo za potrebe modne industrije.

Rus koji voli pitona

Na krzno više nije imun ni jači pol. Sve više Crnogoraca voli da se pohvali novim komadom montona, kožne jakne sa krznom. Istina, izbor je ograničen, ali kako navodi Nađa, oni u svojoj prodavnici imaju isto tako dobre modne komade za muškarce, koji su izuzetno traženi.

"Upravo jedan naš kupac iz Rusije naručio nam je da mu napravimo od pitona jaknu, šešir, torbu, pantalone i cipele. Znači, želi da bude sasvim u pitonu", ističe Nađa.

To zadovoljstvo, kako je navela, bogatog klijenta koštaće svega 30.000 eura.

Galerija

Bonus video: