Bunkeri, sjećanje na diktaturu Envera Hodže

Više od 700 hiljada nadzemnih bunkera koji su načičkani po horizontu, nikad nisu korišteni za odbranu, za šta su bili namijenjeni
186 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2014. 09:05h

U Albaniji danas postoji po jedan bunker na svaka četiri stanovnika. Izgrađeni u doba 40-godišnje vladavine staljiniste Envera Hodže, više od 700 hiljada nadzemnih bunkera koji su načičkani po horizontu, nikad nisu korišteni za odbranu, za šta su bili namijenjeni. Sada služe kao podsjetnik na Hodžinu diktaturu.

Fotograf Dejvid Galjard radio je na seriji fotografija “Bunkeri iz Hladnog rata 2008”, kada mu je kolega novinar rekao za albanske bunkere. Nakon kraće pretrage, Galjard je znao da mora otići u Albaniju da bi ih lično vidio.

“Namjera mi je bila da otkrijem kakve su posljedice na pejzaž Albanije imali ovi bunkeri, i šta je to značilo za narod, njihovo kolektivno sjećanje, kako ih ove 'kutije pilula' izazivaju i podsjećaju na mračnu prošlost”, zapisao je Galjard.

Nakon prvog putovanja, znao je da se tu krije veća i zanimljivija priča koju treba da ispriča nego što je prvobitno očekivao.

“U oktobru 2009. godine sam se vratio. Za vrijeme ovog putovanja odlučio sam da mi bunkeri budu metafora za priču o državi u tranziciji. Od tada, to više nije priča o bunkerima, već o istorji, sadašnjosti i budućnosti Albanije”, rekao je on.

Galerija

Bonus video: