Javne ličnosti u CG nisu protiv LGBT zajednice, ali jesu protiv gej brakova

Rade Rapido: Mislim da svako ima slobodu da radi što hoće, ali ako (homoseksualci) hoće da se žene, neka rade to van Crne Gore, tamo gdje je to dozvoljeno
112 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2013. 15:35h

Severina, Damir Urban, Goran Bare, Luka Nižetić, Mile Kekin, Arsen Dedić samo su neke od hrvatskih estradnih ličnosti koje su javno iskazale protivljenje referendumu o istopolnom braku u toj zemlji o kojem u posljednje vrijeme bruji region. Građani Hrvatske u nedjelju će glasati da li su za ili protiv toga da po Ustavu njihove države brak bude definisan striktno kao zajednica žene i muškarca. Ukoliko pobijedi prva opcija, to znači da će gej brakovi biti nemogući.

Da do ovakvog referenduma dođe u Crnoj Gori, domaće javne ličnosti, za razliku od kolega iz komšiluka, većinom ne bi bile protiv tradicionalne definicije braka, utisak je nakon ankete koju su sprovele "Vijesti". Sa druge strane, ideja gej brakova najjače uporište izgleda ima u modnom svijetu.

Sa Parade ponosa u Podgorici, Foto: Damira Kalač

"Po meni je brak zajednica duhovno zdravih i zrelih osoba bez obzira na rasu, vjeru ili pol. Oponenti istopolnih brakova često kao argument potežu vaspitavanje usvojene djece ili one rođene uz pomoć surogat osobe. Sve studije su dokazale da su djeca iz takvih brakova voljena, uspješna, ponosna. Sa njihovom srećom se završava sva polemika na tu temu", kazao je Zoran Marković Zonjo.

Modna dizajnerka Nataša Pejović kazala nam je da bi na referendumu kakav je ovaj u Hrvatskoj glasala protiv.

"Zato što smatram da je osnovno pravo čovjeka da ima slobodan izbor partnera, da može u svoja četiri zida da radi šta želi. U svakom slučaju sam za ljubav, što god to značilo, nisam za bilo kakva ograničenja", objasnila je ona.

"Oponenti istopolnih brakova često kao argument potežu vaspitavanje usvojene djece ili one rođene uz pomoć surogat osobe. Sve studije su dokazale da su djeca iz takvih brakova voljena, uspješna, ponosna. Sa njihovom srećom se završava sva polemika na tu temu"

"Dok god se ljudi vole i propagiraju ljubav, ja se slažem. Važno je samo da nije neko nasilje, a ako muškarac voli muškarca ili žena ženu stvarno nemam ništa protiv toga da se uzmu", kazala je ona kratko.

Oni koji su protiv gej brakova uglavnom nemaju ništa protiv LGBT zajednice, a detaljno su argumentovali zašto bi na referendumu poput ovog u Hrvatskoj zaokružili opciju "Za". Jedan od njih je i poznato lice sa televizije, Sabrija Vulić.

"Ako je jedan od ciljeva stupanja u bračnu zajednicu stvaranje potomstva, onda ne vidim drugi način nego da brak bude trajna zajednica između muškarca i žene i proizvod takve zajednice mogu biti djeca. Naravno, lično nemam ništa protiv LGBT populacije, ali u svakom slučaju, smatram da je brak isključivo zajednica muškarca i žene", ispričao je on.

Sličnog je mišljenja i glumica Katarina Krek, koja smatra da brak treba definisati kao zajednicu muškarca i žene, ali nema ništa protiv istopolne vanbračne zajednice. Ona je kazala da ako posmatramo brak kao instituciju u kojoj je jedan od najvažnijih ciljeva porodica, onda se nameće kao prirodno da to bude zajednica muškarca i žene.

"A opet, događa se, i to sve češće, da ni ovakav vid zajednice ne garantuje djetetu sigurno odrastanje, bez nasilja. Imam dosta prijatelja koji su gej i ne mislim da su zbog toga manje vrijedni ili kvalitetni ljudi. Ipak, po pitanju braka sam tradicionalista", otkrila je ona.

Popularni crnogorski muzičar Rade Rapido kazao je da nema nikakav poseban stav i da nije razmišljao puno o tom pitanju.

"Mislim da svako ima slobodu da radi što hoće, ali ako (homoseksualci) hoće da se žene, neka rade to van Crne Gore, tamo gdje je to dozvoljeno", dao je svoju preporuku Rapido.

Na pitanje novinara za koju opciju bi glasao u slučaju da se u Crnoj Gori desi referendum poput ovog u Hrvatskoj, muzičar je kazao da ne bi ni izlazio na glasanje.

Njegov kolega, pjevač i glumac Slavko Kalezić bio je najmanje konkretan u svom odgovoru, kazavši da je to političko pitanje, a da politika njega ne zanima.

"Podržavam sve ono što čovjeka može da učini zadovoljnim i srećnim. Ali to pitanje je van mojih umjetničkih dometa. Nisam političar i ne zanima me politika u životu", kazao je kratko učesnik "X faktora".

Galerija

Bonus video: