Igra žmurke, novi olimpijski sport?

Jasuo Hazaki ističe da bi se takmičenje u ''sakrivanju'' odvijalo po tačno utvrđenim pravilima, ovo je sport u kome svi mogu nadmetatii
317 pregleda 6 komentar(a)
žmurka, Foto: Liyanajane.blogspot.com
žmurka, Foto: Liyanajane.blogspot.com
Ažurirano: 09.09.2013. 11:50h

Jasuo Hazaki (64) iz Japana lobira da takmičarske žmurke budu uključene u program Olimpijskih igara 2020. godine. Hazaki, sa Univerziteta za sportsku nauku u Japanu, vjeruje da će održavanje igara u Tokiju biti savršena prilika da Olimpijska zajednica prihvati ovaj sport.

''Volio bih da žmurke budu jedan od egzibicionih sportova 2020. godine a da vremenom postanu regularna disciplina“, izjavio je on. Hazaki je uspostavio Komitet za promociju žmurke u Japanu 2010. godine, a njegova organizacija trenutno broji 1.000 članova. Većina njih su studenti, ali on naglašava da u sportu može da uživa svako.

''Želim da ohrabrim sve koji žele da se bave sportom. Žmurke mogu da se igraju svi, bez obzira na godine, pol ili sposobnosti. Kada gledate sport danas, sve se vrti oko nevjerovatne tehnike i vještine – kao što su fantastični driblinzi, trčanje ili šutiranje u fudbalu. Ali to nije sport za svakoga. Žmurke su sport kojim svako može da se bavi“, izjavio je Hazaki.

Komitet je već postavio formalna pravila za takmičarsku žmurku. Igru igraju dve ekipe od po 7 članova u desetominutnoj utakmici. U prvih pet minuta tim ima 2 minuta da se sakriju na ''terenu“ dimenzija 19.8 metara sa 19.8 metara. Nakon toga protivnički tim mora da ih pronađe i dodirne.

Bonus video: