Ukrao fotografiju i pobijedio na takmičenju na Instagramu

Hengki Koentjoro je nakon takmičenja saznao da je upravo njegova fotografija pobjednička iako je nije kandidovao
56 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2013. 16:09h

Jedan korisnik popularne društvene mreže za razmjenu fotografija i kratkih video snimaka Instagram pobijedio je na Samsungovom takmičenju na toj mreži sa ukradenom fotografijom, prenose portali.

Tportal piše da je na nedavno održanom takmičenju vezanom uz Instagram pod hashtagom #LiveInTheMoment, Hengki Koentjoro otkrio da je upravo njegova fotografija pobjednička iako je nije kandidovao. To je, međutim, učinio korisnik pod imenom Boghdan, preuzevši Koentjorovu i dodavši Instagram efekte osvojio prvu nagradu.

Samsung Camera odjeljenje je na Facebook stranici prvo čestitao na izvrsnom djelu s linkom na njega, a zahvaljujući društvenim mrežama to je došlo i do autora Koentjoroa. Skoro mjesec dana nakon održanog takmičenja, on je komentarisao na postu stranice – i dodao podatke o autorskim pravima s upoređenjem fotografija.

U samo par sati se nagomilalo stotine korisnika koji su podržavali izvornog autora, a mnogi su kritikovali i Samsung Camera, jer nijesu provjeravali fotografije preko nekog od servisa (Google Images ili Tineye).

Lijevo je "Boghdanov" rad a desno izvorni, ukradeni rad

Korisnik koji je pobijedio je uklonio Facebook profil, ali ne i Instagram profil, a sa “svoje” pobjedničke fotografije na Instagramu je redovno uklanjao negativne komentare – ali i pisao stvari poput ovoga:

“Toplo preporučujem svima da me prestanete maltretirati s takvim komentarima i držite se svog posla. Pročitao sam pravila prije nego sam učestvovao i sve je ispoštovano. Prestanite ljubiti du*e nekoga da bi on dobio nagradu koju ne zaslužuje”

Komentar je u međuvremenu izbrisan, ali korisnik je nastavio to činiti drugima koji su ga optuživali za krađu.

Samsung Camera je uklonio ukradenu fotografiju sa svih društvenih mreža, diskvalifikovao korisnika zbog povrede autorskih prava i pravila takmičenja, a kompanija je poslala i poruku kojom je o tim radnjama obavijestila Hengkija Koentjoroa.

Zastupnici autora smatraju da takvo što nije dovoljno: “Brisanje fotografije, slanje te informacije autoru i nadanje kako je sada sve u redu nije dovoljno.” Ono što je apsurdno u cijeloj priči je to da neko misli kako obrađivanjem ukradene fotografije on postaje autor iste.

Stranica Samsung Camera za sada nije pružila više informacija vezanih za ova događanja, a nepoznato je i šta namjeravaju da učine Koentjorovi zastupnici.

Galerija

Bonus video: