Princu Vilijamu odobrene dvije nedjelje porodiljskog odsustva

Kao i hiljade novih tata u Velikoj Britaniji, mladi vojvoda od Kembridža će dobiti dvije nedjelje odsustva
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2013. 16:24h

Za princa Vilijama, iako je kraljevskog roda, rođen sa "zlatnom kašikom u ustima", važe ista pravila kao i za ostale smrtnike kada je riječ o porodiljskom odsustvu.

Kao i hiljade novih tata u Velikoj Britaniji, mladi vojvoda od Kembridža će dobiti dvije nedjelje odsustva kada mu se bude rodilo dijete.

Kraljevska porodica je, u skladu sa promjenama u britanskom društvu, modernizovala svoje stavove prema rođenju djece i roditeljstvu.

Vilijamov otac, britanski prestolonasljednik princ Čarls, prisustvovao je rođenju svojih sinova, koji su došli na svijet u bolnici umjesto u palati, kako je ranije tradicija nalagala.

Ipak, Vilijam će bti prvi član kraljevske porodice koji će i zvanično dobiti porodiljsko odsustvo, koje muškarci u Velikoj Britaniji mogu da koriste od 2003.

Pobornici porodice smatraju da Vilijam, pilot helikoptera RAF-a, daje dobar primjer u zemlji u kojoj su, još donedavno, novopečeni očevi rijetko koristili tu pogodnost.

Prema britanskom zakonu, Vilijam ima pravo na dvije nedjelje plaćenog odsustva sa nedjeljnom nadoknadom od 137 funti (206 dolara). Princ ima sreće da radi u vojsci - koja spada u poslodavce koji plaćaju više, tako da će u tom periodu primati punu platu.

Kako prenosi AP, pravo na porodiljsko odsustvo u Velikoj Britaniji iskoristi dvije trećine očeva, ali tek polovina njih ostane pune dvije nedjelje sa novom, proširenom porodicom.

I britanski premijer Dejvid Kameron je uzeo dvije nedjelje odsustva kada mu se ćerka Florens rodila 2010.

Majke, pak, mogu da na porodiljskom ostanu godinu dana, premda im je plaćeno samo 39 nedjelja.

Galerija

Bonus video: