Na krovu svijeta: Tri paraplegičara osvojila Mont Everest

Tojica sportista su tokom vožnje imali tehničkih problema, pošto se jedan bicikl pokvario, tako da su morali da ga vuku, kako bi došli na svoje odredište
7 komentar(a)
Mont Everest, Foto: Beta/AP
Mont Everest, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.07.2013. 15:01h

Tri paraplegičara osvojila su vrh Mont Everesta, tačno 60 godina pošto je to učinio novozelandski alpinista Edmud Hilari.

Katriona Vilijams, Nejl Kadbi i Rob Krij sa Novog Zelanda popeli su se na Mont Everest biciklima za inavalide, a to je bio dio vožnje duge 1.000 kilometara po Himalajima tokom koje su nekada bili i na 5.000 metara visine.

Za taj poduhvat oni su se pripremali godinu dana, a tokom vožnje po Himalajima sa njima je bilo desetak biciklista iz Australije, Velike Britanije i Novog Zelanda i ekipa sportskih ljekara.

Portparolka iz Velingtona, Megan Spirs, rekla je da su trojica sportista tokom vožnje imali tehničkih problema, pošto se jedan bicikl pokvario, tako da su morali da ga vuku, kako bi došli na svoje odredište.

Pošto su osvojili vrh svijeta, oni su sakupili 600.000 novozelandskih dolara (468.000 američkih dolara), gotovo polovinu od milion, koliko žele da ulože u medicinska istraživanja.

Bonus video: