Svi na bicikla: Danas Critical Mass u Podgorici

Okupljanje je predviđeno u 18:10 časova, a voziće se rutom Trg Republike - most Milenijum - Pobjeda - Union Bridge - Trgovinska škola - Trg Republike
3 komentar(a)
Critical Mass, Foto: Biciklo.me
Critical Mass, Foto: Biciklo.me
Ažurirano: 28.06.2013. 12:38h

Grupa entuzijasta/entuzijastkinja, okupljenih oko web-sajta www.biciklo.me, u petak 28. jun organizovaće Critical Mass vožnju biciklima ulicama Podgorice.

Okupljanje je predviđeno u 18:10 časova, a voziće se rutom Trg Republike - most Milenijum - Pobjeda - Union Bridge - Trgovinska škola - Trg Republike.

Iz biciklo.me je saopšteno da je Uprava policije obezbjedila neophodnu pratnju/sigurnost

“Critical Mass” je počeo u San Francisku 1992. kada se nekoliko desetina biciklista/biciklistkinja provozalo zajedno gradom (iako su slična okupljanja biciklista bila organizovana i 70-ih godina u Švedskoj).

Ime potiče iz saobraćajnih navika u Kini, gdje motociklisti i biciklisti komuniciraju bez signala – na raskrsnici se skupljaju dok ne dođu do određenog broja (kritične mase) i tada kao grupa prolaze kroz raskrsnicu.

Danas se Critical Mass održava svakog zadnjeg petka u mjesecu, u više od 300 gradova svijeta, i okuplja od nekoliko desetina, do desetina hiljada biciklista/biciklistkinja.

Na primjer, Budimpešta je među vodećim gradovima sa 80.000 biciklista okupljenih 20. aprila 2008. godine.

Bonus video: