Beograđanin na Durmitoru ubrao veliku puharu tešku preko 2,5 kilograma

"Srčani sam bolesnik i Durmitor mi odgovara. Šetnjom i branjem šumskih plodova spajam zdravo i korisno"
249 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Maričić, puhara, Foto: Obrad Pješivac
Vladimir Maričić, puhara, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 22.06.2013. 14:58h

Beograđanin Vladimir Maričić ubrao je danas kapitalan primjerak velike puhare (Langermania gigantea), pečurku koja se u struci smatra hranom i lijekom. Izmjerena na trgovačkoj vagi težila je 2,522 kilograma.

Penzioner iz Beograda kaže da je pečurku našao uz selu Ninkovići, gdje je boravio sa prijateljem iz Žabljaka, Božidarom Mikronom Vujičićem.

"Prethodnih dana ubrao sam preko 100 kilograma Kračuna (Agaricus arvensis) takođe livadske jestive pečurke. Najveći dio sam propisno obradio i marinirao, pa će tegle sa kračunom upotpuniti zimnicu. Pečurke nije nedostajalo ni na trpezi jer smo je konzumirali, kao pitu ili na druge načine", priča Maričić.

On je istakao da već dvije decenije odmara na Žabljaku i da je pasionirani sakupljač šumskih plodova.

"Srčani sam bolesnik i Durmitor mi odgovara. Šetnjom i branjem šumskih plodova spajam zdravo i korisno. Ove godine zakasnio sam za branje smrčaka. Puhara i kračun polako prolaze, ali će ubrzo lisičarka, vrganj i druge gljive. Biće borovnica, malina i šumskih jagoda. U planu su i durmitorski čajevi. Za sve ću imati vremena, jer planiram ostati do septembra", kaže Maričić.

Bonus video: