Budućeg bogataša moguće prepoznati sa 7 godina?

Novija istraživanja ukazuju da su matematičke i jezičke sposobnosti u osnovnoj školi ključni pokazatelj budućeg socioekonomskog statusa u odraslom dobu
4 komentar(a)
djeca škola Maksim Gorki, Foto: Arhiva "Vijesti"
djeca škola Maksim Gorki, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.05.2013. 15:04h

Novija istraživanja ukazuju da su matematičke i jezičke sposobnosti u osnovnoj školi ključni pokazatelj budućeg socioekonomskog statusa u odraslom dobu.

Studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Edinburgu pokazala je da su djeca koja su u sedmoj godini najbolje baratala matematikom i čitanjem, izrasla u osobe koje su u 42. godini života bile pozicionirane visoko na socioekonomskoj ljestvici.

Autor istraživanja Stjuart Riči, doktorant univerziteta rekao je da je i sam bio iznenađen otkrićem, piše Hafington Post.

“Mnogi psiholozi su čak i ranije ukazivali da su osim opšte inteligencije, za uspjeh pojedinca važne matematičke i jezičke veštine”, kaže Riči.

Studija je pratila 17.638 Engleza, Škota i Velšana i 920 imigranata od rođenja do 50. godine života. Prikupljani su podaci o načinu života ovih pojedinaca u njihovoj sedmoj, jedanaestoj i 42. godini.

Kada su ispitanici imali sedam godina, istraživači su ispitali socioekonomsku podlogu njihove porodice, kao i matematičku i veštinu čitanja.

U 11. godini mjeren im je koeficijent inteligencije, a u 16. motivacija za dalje obrazovanje.

Kada su ispitanici napunili 42 godine, mjereno je trajanje njihovog školovanja i socioekonomski status – koliko novca su zaradili.

Studija je objavljena u majskom izdanju žurnala Sajkolodžikal Sajens.

Bonus video: