Palestinci "biraju" predsjednika u rijalitiju

"Mi želimo izbore – prave izbore. Ali, ako ne možemo da ih imamo, možemo sami da ih napravimo"
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2013. 07:04h

Palestinci su pokrenuli rijaliti šou sa političkom konotacijom. Nazvan jednostavno “Predsjednik”, šou je odraz velikih frustracija Palestinaca zbog političke krize u stvarnom životu.

Trenutni “predsjednik” Mahmud Abas i dalje obavlja svoju funkciju, iako mu je mandat istekao prije četiri godine, piše “Skaj njuz”. Njegova partija Fatah vlada Zapadnom obalom, dok Hamas u Gazi takođe upravlja godinu dana nakon isteka mandata koji je osvojio 2006.

Palestinski parlament nije se sastao mesecima. Lista lidera nije se mijenjala decenijama.

Zato Palestinci u novom rijalitiju mogu da izaberu sljedećeg predsjednika. Direktor televizije “Ma’an” Raed Otman kaže da je zamislio ovakav program jer želi da pokaže da Palestinci razumiju i žele pravu demokratiju.

"Mi želimo izbore – prave izbore. Ali, ako ne možemo da ih imamo, možemo sami da ih napravimo", rekao je on tokom snimanja posljednje epizoda svog rijalitija.

Broj kandidata za “predsjednika” spao je sa 1.200 na 16.

"Ljudi kažu da nemamo vođe, pa želimo da im dokažemo da u Palestini ima mnogo lidera. Želimo da naučimo ljude da je demokratija moguća kad god poželimo", istakao je Otman.

Takmičari u “Predsjedniku” bave se zadacima poput preuzimanja funkcije ambasadora u nekoj evropskoj zemlji na jedan dan, vođenje velike korporacije, odgovaranje na pitanja stranih i lokalnih novinara, čak i kako da izvrše smotru počasne straže.

Onda na red dolazi žiri, među kojima su i vodeći političari poput Hanan Ašravija, bivšeg portparola Arapske lige. Pobjednika bira publika, SMS porukama.

On će za nagradu dobiti porodični automobil, ali stvarna nagrada je prilika da uđe na palestinsku političku scenu.

"Ovaj šou je prilika za mene i druge takmičare da uđemo u tu proceduru bez potrebe da u sljedećih 20-30 godina, korak po korak, ulazimo u politiku", kaže takmičar Baha al Katib, inače menadžer.

On nije želio da kritikuje (stvarno) palestinsko vođstvo, zato što je proveo nekoliko nedjelja u rijalitiju predstavljajući se kao ličnost koja ujedinjuje. Fatas i Hamah i dalje su međusobno suprotstavljene strane.

Katib, kao i većina takmičara, zagovara ujedinjenje frakcija, nenasilne mjere i građansku neposlušnost prema Izraelu, ali i bojkot izraelskih proizvoda u palestinskim radnjama.

Bonus video: