Filmski milioni za poreze i privatne avione

Finansijski savjetnik slavnog glumca objasnio kako holivudske zvijezde uspiju da potroše basnoslovne sume koje zarade za jednu godinu
105 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2013. 17:19h

Kako zaista žive najplaćeniji holivudski glumci? Morate priznati da ste se bar jednom zapitali ovako nešto.

Njujork magazin je u zanimljivom tekstu pokušao da odgovori na ova pitanja, prošetavši svoje čitaoce kroz spisak prihoda i rashoda jednog od najplaćenijih holivudskih glumaca.

Autor teksta napravio je ovu “kalkulaciju” uz pomoć poznatog holivudskog finansijskog menadžera, koji je pristao da podijeli iskustva u saradnji sa glumcima sa A liste.

U članku se ne imenuje “potrošač”, a čitaoci se savjetuju da ni ne razmišljaju o kome se radi. U svakom slučaju, radi se o ličnosti koja postoji.

Šta više košta?

"Mali broj tih ljudi živi u skladu sa onim što zarađuje. Glavni troškovi su razvodi, nerealna očekivanja od karijere i privatni avioni. Kada se radi o razvodu, uvijek možete da napravite predbračni ugovor, ali ako kupite novi Gulfstream, ode vam 50 miliona dolara", ispričao je za Njujork magazin sagovornik, veoma tražena ličnost među zbunjenim holivudskim milionerima.

"Ah, da, i keš! Keš je veoma opasan. Skoro sam radio sa momkom koji je za godinu zaradio 600.000 dolara. Pokušali smo sve da stavimo na karticu i to je pomoglo", dodaje ovaj stručnjak za finansije.

On je autoru teksta dao uvid u spisak troškova poznatog glumca, objasnivši na početku koliko zarađuje (15.912.000 dolara), koliki su mu ukupni troškovi (11.437.360 dolara) i koliko mu ostaje (4.474.640 dolara).

Priznaćete, ostaje dosta za staviti sa strane. A troškovi se u svakom slučaju mogu opisati sada već poznatim holivudskim geslom “Više novca, više problema”. Evo, na šta bogati junak ove priče troši svoje milione.

Po 300.000 za brod i djecu

Kao prvu stavku, finansijski stručnjak je naveo “lične troškove”. Ovdje spadaju brodski, dječiji, gotovinski troškovi, troškovi za garderobu, automobil, hranu, ljekove i doktora, putovanja, selidbe i ulaganja.

Tako jedan visokoplaćeni glumac za svoj brod odvaja čak 300.000 dolara, a isto toliko novca troši za svoju (razmaženu?) djecu (ovdje nijesu uračunati troškovi školovanja i plate dadilja).

Tom Kruz sa kćerkom Suri

Poželjno je da oni koji se pojavljuju na crvenom tepihu budu lijepo obučeni, pa na garederobu godišnje odlazi više od 45.000 dolara, 5.000 više nego što se troši na hranu.

Na poklone, ovaj, izgleda ne baš tako velikodušni i pažljivi umjetnik, godišnje troši samo 10.000 dolara, na fitnes 6.500, a na kućne ljubimce 5.000 manje

Sagovornik časopisa kao primjer navodi glumicu koja je nedavno za novu vilicu izdvojila čak 50.000 dolara, jer to vidi kao važnu investiciju. Životno osiguranje godišnje odnosi 50.000, dok selidba znači potrošenih 80.000 dolara.

Putovanja (česta) iziskuju takođe 80.000, dok jedan A glumac godišnje u gotovini potroši 150.000 dolara. Kao lični troškovi navode se i školovanje (30. 000), humanitarni rad (25.000), pravni zastupnik (25.000), zabava (15.000), dužnosti/članstva (10 000).

Na poklone, ovaj, izgleda ne baš tako velikodušni i pažljivi umjetnik, godišnje troši samo 10.000 dolara, na fitnes 6.500, a na kućne ljubimce 5.000 manje.

Pranje veša košta ga 3.000, a isto toliko daje za knjige, časopise...Briga o izgledu (kosa, nokti...) košta 2.000 dolara, dok sitnih 500 dolara godišnje odlazi na poštanske troškove.

Novi padovi - svake godine!

I tu je kraj ličnim troškovima, ali glavno tek dolazi! Hipoteka našeg glumca košta 486.400 dolara. Savjetnik za finansije otkriva da im se isplati jedino ako je ona manja od milion dolara, jer u slučaju da nije ne oslobađaju se nikakvih taksi.

Naš glumački junak ima dva prebivališta - jedno u Los Anđelesu, a jedno u Majamiju. Na renoviranje kuće u LA-ju troši godišnje čak 110.000 dolara, a sagovornik Njujork magazina kaže da to nije mnogo - neki stanovnici Holivuda na opravke svog životnog prostora daju čak pola miliona.

Mijenjaju cijeli enterijer, ponovo rade podove. I to svake godine. Na plate zaposlenih odlazi 125.000 dolara, na razne servise 90, dok za imovinske poreze ovaj glumac troši 81.000 dolara.

Uređenje vrta košta ga nevjerovatnih 80.000, dok dadilju, koja je u obavezi da nikada ništa ne kaže o životu svojih poslodavaca, plaća 70.000 dolara.

Tu je i osiguranje imovine (40.000), telefonski troškovi (15.000), kao i troškovi za uređenje bazena. Na svoj bazen glumac troši godišnje 24.000 dolara! Penthaus u Majamiju manje ga košta - kako za kuću u LA-ju ukupno troši oko milion i po dolara, za stan u Majamiju odlazi “samo” 152.000 dolara.

Porezi su, ipak, najveći troškovi glumca - na njih godišnje odlazi 5.100.460 dolara. Na kraju spiska rashoda glumca su umjetnine, na koje troši 1,2 miliona dolara, nakit, koji ga košta 875.000 i remodeliranje doma na koji odlazi 1,3miliona dolara. Ovi troškovi upisani su kao “dobitni”, tj. vrijednosni.

Zoi Dešanel

Njojork magazin je, kao suprotnost ovom spisku, naveo spisak glumice Zoi Dešanel, čiji su prihodi, samim tim i rashodi, mnogo skromniji. Ona se nedavno razvela od supruga Bena Gibarda, a prave finansijske dobitke očekuje kada studio Foks obnovi njen ugovor o ulozi u seriji “New Girl”.

Zoin spisak nije ni blizu toliko raznovrstan ni zanimljiv kao prethodni, ali je sagovornik časopisa opisuje kao iznenađujuće skromnu djevojku.

Nešto neplaćeno i nešto pozajmljeno

Stilisti javnih ličnosti često žele da u javnosti budu predstavljeni kao mješavina modnog konsultanta i najboljeg prijatelja zvijezde, ali njihov posao uglavnom se svodi na prepucavanje, moljakanje, maltretiranje modnih dizajnera da se odreknu neke svoje (često) ružne haljine i pismo-torbice, kako zvijezda (ili još češće studio koji plaća) ne bi morao da za to izdvoji ni dolara.

Stilisti često ostanu kratkih rukava i što se tiče njihove zarade. Ako filmska kompanija neće da plati njihovu dnevnicu, obično neće ni filmska zvijezda, tako da im se nudi plaćanje u naturi.

Klijent za odjevnu kombinaciju nudi pojavljivanje u javnosti. Stilista Filip Bloh, koji je sarađivao sa najvećim zvijezdama, kaže da mu mnogi od njih nikada ništa nisu platili.

Selma Hajek

“Iskreno, Salma Hajek mi nikada nije platila ni dolara, za sve ove godine koje sam radio sa njom. Ali, bili smo najbolji prijatelji”.

Evo koliko zvijezde i studiji zaista troše za jedno pojavljivanje na crvenom tepihu.

Primjer je Šarliz Teron na prošlogodišnjoj dodjeli Zlatnog globusa.

Vintidž Kartije dijadema iz 1920, vrijedna oko 2,5 miliona dolara (pozajmljena iz Kartijea); šminka - vrijedna oko 250 dolara u proizvodima, najmanje 1.500 izdvojeno za Diorovog šminkera Šejna Paiša (platio Dior); frizura - Enco Angileri, vrijedna 79 dolara u proizvodima, 400 dolara za ruke (vjerovatno platio studio “Paramount Pictures”); nakit - Kartije minđuše od bijelog zlata i dijamanata, vrijedne 76.525 dolara (pozajmljene iz Kartijea); odjeća - Kristijan Dior haljina, vrijedna 30.000 dolara (Kuća Dior je pozajmila Teronovoj); vintidž Kartije broš iz 1951, vrijedan milion i po dolara (pozajmljen iz Kartijea); nakit - Kartije platinasti i dijamantski prsten, vrijedan 3.950.000 dolara (pozajmljen iz Kartijea); Unikatna Diorova tašna, vrijedna 20.000 dolara (pozajmljena); cipele - Živanši, vrijedne 1.150 dolara (poklon od kuće Živanši). Dakle, Teronova na sebi ima 8.079.905 dolara, a njen trošak iznosi nula.

Stotine hiljada za dadilje

Dadilje...Lako se nalaze, ali one koje neće prljavštine izbrbljati tabloidima, nisu jeftine.

Bred Pit svojoj šestogodišnjoj kćerki plaća stilistu, i to 100.000. Međutim, za njega nema zime. Ukoliko ste on, za slike svojih beba dobićete 11 miliona dolara

To su, pored školovanja, najveći rashodi koji odlaze na djecu zvijezda. Ipak, ravnoteža se lako postiže, i to prodajom fotografija djece. Dadilje koje imaju engleski akcenat i diplome mnogo više koštaju od običnih.

Diskrecija, takođe, košta. Glumci godišnje za dadilje izdvajaju od 70.000 do 130.000 dolara. Gvinet Paltrou svoju plaća 95.000, jer njenu petogodišnjakinju uči latinski, grčki, jedrenju i filozofiji. I tu nije kraj troškovima - Bijonse i Džej Zi su svojoj kćerki zlatnog konjića za ljuljanje platili 600.000 dolara!

Bred Pit i Anđelina Džoli sa djecom

Bred Pit svojoj šestogodišnjoj kćerki plaća stilistu, i to 100.000. Međutim, za njega nema zime. Ukoliko ste on, za slike svojih beba dobićete 11 miliona dolara, a ukoliko ste sin Vila Smita, Džejden, bićete "vrijedni" osam miliona.

Vrijedi stati pred objektive, zar ne, koliko god da ste gladni, spava vam se ili vam se piški...

I vječita mladost papreno košta

Bez obzira da li imate 25, 35, 45 ili 55 godina u Holivudu morate izgledati kao da imate 19. Kako? Uz velike pare.

Neki od zahvata koji glumice (ali i glumce) čine vječno mladim nisu strani ni nama, običnim smrtnicima. Ali, neki su zaista u sferi naučne fantastike.

Demi Mur prije i poslije operacije

U 55. je obavezno punjenje bora vrata, oko očiju, kao i lasersko tretiranje gubljenja elastičnosti kože

Tridesetpetogodišnjaci svemu ovome dodaju i punjenje vrata, lasersko skidanje bora, lift grudi, lasersko tretiranje smežurane kože. Kada žena napuni 45 godina mora u grudi ugraditi implante kao dvadesetogodišnjakinja, tu je i lasersko pigmentiranje kože, punjenje bora...

U 55. je obavezno punjenje bora vrata, oko očiju, kao i lasersko tretiranje gubljenja elastičnosti kože. Sav taj rad na sebi holivudske zvijezde u starijim godinama košta oko 66.500 dolara.

Naplaćuju pojavljivanje na događajima

Koliko javne ličnosti zarađuju ako se samo pojave na nekom događaju, mjestu, proslavi...Cjenovnik je raznovrstan, a na listi najplaćenijih su Kim Kardašijan, Lejdi Gaga, Ferdži, Bijonse.

Lejdi Gaga

Najčešće ovakve sume dobijaju u noćnim klubovima u Las Vegasu. Preko 25.000 dolara dobijaju djevojke poput Blejk Lajvli, Ešli Grin, Zoi Saldana, Lee Mišel.

Njihove pojave poželjne su u noćnim klubovima u Njujorku i Majamiju, a plaćaju im i modne kuće kako bi bile u gledalištu tokom nedjelja mode.

Po 500 dolara dobijaju najveći “slavni gubitnici”, ljudi bez zanimanje, zvijezde “Savajvera”, zaboravljeni glumci

Oko 2.500 plaća se slavnim zvijezdama filmova za odrasle, poput Džoslin Džejms, Džejmi Džangers, Dženjuari Gesert, a njihovo prisustvo poželjno je na otvaranjima striptiz klubova (a gdje bi drugo), i na promocijama filmova za odrasle.

Po 500 dolara dobijaju najveći “slavni gubitnici”, ljudi bez zanimanje, zvijezde “Savajvera”, zaboravljeni glumci... Hilari Svonk je u oktobru bila gost na zabavi brutalnog čečenskog predsjednika, ali nije bila jedina - tu su bili i Žan Klod Van Dam i Sil.

Takođe, ona nije jedina koja je zaradila lake pare nastupajući za nekog ratnog zločinca - Maraja Keri i Bijonse zaradile su sedmocifrene sume pjevajući za Gadafija, pokojnog libijskog predsjedniku.

U tom društvu je i Neli Furtado, a ko će sada, kada je Libija u novim rukama, platiti milion dolara za “I’m Like a Bird”?

Galerija

Bonus video: