Naučnici analizirali "lavlje srce" kralja Ričarda I

Ričard lavlje Srce je bio centralna hrišćanska figura Trećeg krstaškog rata i proslavio se u borbi sa slavnim muslimanskim zapovjednikom Saladinom, oslobodiocem Jerusalima
432 pregleda 6 komentar(a)
Grobnica Ričarda I, Foto: Wikipedia
Grobnica Ričarda I, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 01.03.2013. 12:27h

Više od 800 godina nakon smrti forenzički naučnici su analizirali mumificirano srce engleskog kralja Ričarda I, poznatog po nadimku Lavlje Srce, javlja "BBC".

Kad je Ričard poginuo u borbi 1199. godine njegovo srce je balsamovano i pokopano na odvojenoj lokaciji od tijela.

Srce Lavljeg Srca ipak je bilo u isuviše lošem stanju da bi naučnici mogli utvrditi tačan uzrok smrti, ali su zato došli do interesantnih podataka o tehnici srednjovjekovnog balsamovanja. Rezultati su objavljeni u časopisu "Scientific Reports".

Ričard je dobio nadimak Lavlje Srce zbog svoje hrabrosti. Bio je centralna hrišćanska figura Trećeg krstaškog rata i proslavio se u borbi sa slavnim muslimanskim zapovjednikom Saladinom, oslobodiocem Jerusalima.

Iako je vladao Engleskom, velik dio vremena je provodio u Francuskoj, koja je dobrim dijelom bila u njegovom posjedu, gdje je ubijen, pogođen strijelom tokom opsade zamka Šalus-Šabrola.

Nakon smrti njegovo tijelo je rascijepljeno. Unutrašnji organi pokopani su pored Limoža, ostatak tijela pokopan je u opatiji Fontevro na sjeveru Francuske, a srce je pohranjeno u olovnu kutiju i smješteno u katedralu Notr Dam u Ruanu.

Jerusalim

Kutija je izgubljena i ponovo otkrivena tokom arheoloških iskopavanja na području katedrale u 19. vijeku, međutim naučnici donedavno nisu imali prilike da analiziraju ostatke srca, danas sivosmeđeg praha.

Dr. Filip Šarlije je kazao da su forenzički specijalisti proveli mikroskopski pregled, toksikološku analizu i analizu čestica biljaka. S obzirom na to da je srce danas samo prah, naučnicima nije bilo moguće odrediti uzrok smrti.

Većina istoričara smatra da je u pitanju bila gangrena ili sepsa koja se razvila nakon ranjavanja.

Bonus video: