Tokijska pijaca: Plavorepa tuna od 222 kg prodata za 1,76 miliona dolara

Kupac ribe, vlasnik lanca suši restorana "Suši-Zanmai" - Kijoši Kimura - rekao je da je "cijena bila malo visoka", ali da je želio da "ohrabri Japan"
191 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2013. 09:28h

Plavorepa tuna prodata je danas u Tokiju za rekordnih 1,76 miliona dolara, tri puta više nego što je bila prethodna najviša cijena.

Riba teška 222 kilograma, ulovljena u vodama sjeveroistočno od Japana, prodata je na prvoj ovogodišnjoj aukciji na ribljoj pijaci u japanskoj prijestonici za 155,4 miliona jena.

Kupac najskuplje ribe je Kijoši Kimura, predsjednik kompanije Kijomura i vlasnik lanca suši restorana "Suši-Zanmai".

Najbolji djelovi tune, koji se nazivaju "o-toro", mogu da se prodaju za 24 dolara po komadu u tokijskim suši restoranima

Kimura je rekao da je "cijena bila malo visoka", ali da je želio da "ohrabri Japan". Ribu će danas služiti mušterijama u svojim restoranima.

Kimura je postavio i prethodni rekord, kad je na novogodišnjoj aukciji 2012. kupio plavorepu tunu za 56,4 miliona jena (736.000 dolara).

Mekano roze i crveno meso te ribe cijenjeno je zbog japanskih specijaliteta sušija i sašimija.

Najbolji djelovi tune, koji se nazivaju "o-toro", mogu da se prodaju za 24 dolara po komadu u tokijskim suši restoranima.

U Japanu se pojede 80 odsto plavorepih tuna ulovljenih širom svijeta.

Aktivisti za zaštitu životne sredine upozoravaju da je ova veličanstvena riba ugrožena i da je zbog velike potražnje zbog sušija njena populacija sve manja.

Tokom posljednjih 15 godina je zbog prekomjernog lova, često ilegalnog, drastično smanjena populacija sve tri vrste plavorepe tune - pacifičke, južne i atlantske.

Galerija

Bonus video: