Neobični zahtjevi: Kalaču se obraćaju i kada kćerke loše udaju

Kakvi sve zahtjevi za pomoć stižu na adresu rožajske administracije
116 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2013. 19:23h

Tokom skoro dvije decenije, koliko obavlja tu funkciju, do predsjednika Opštine Rožaje Nusreta Kalača su stizali razni, među kojima i veoma neobični zahtjevi građana. Neke od njih nije mogao riješiti i da je želio.

"Trudimo se da budemo u službi građana i da im, koliko je to u našoj moći, izađemo u susret. Pred nekim molbama smo zaista nemoćni, kao što se dogodilo kada je jedan otac od nas tražio da mu vratimo kćerku koja se, po njegovom mišljenju, udala za mladića koji je 'nije dostojan'.

Taj otac nam je ponudio čak i da 'slobodno mi odaberemo budućeg mladoženju', samo da je rastavimo od prvog", kazali su iz kabineta predsjednika Opštine.

Prijetio da će likvidirati portira

Najčešći zahtjevi građana se odnose na novčanu pomoć.

"U budžetu imamo stavku koja predviđa jednokratnu pomoć ugroženima, ali to nipošto ne znači da moramo da pomognemo svakom niti u onom iznosu koji se od nas traži, jer je to nemoguće.

Jedan sugrađanin nas je mjesecima opterećivao da mu damo hiljadu eura koje su mu bile neophodne za nešto. To je prevelik iznos za naš mali i opterećeni budžet, pa nije bilo mogućnosti da mu izađemo u susret.

A onda je od njega jednog dana stigla SMS poruka u kojoj nas obavještava da mu moramo izaći u susret i da će likvidirati portira ukoliko ga narednog puta ne pusti da uđe kod predsjednika. Naravno, prijetnje nije ostvario", kazali su iz gradonačelnikovog kabineta.

Direktor "ukrao" 100 eura

Najbliži saradnici predsjednika Opštine se prisjećaju i jedne anegdote koja se dogodila prije nekoliko godina.

Izvjesni Rožajac je jutrima uporno ispred zgrade Opštine sačekivao gradonačelnika od kojeg je tražio da ga pomogne sa 200 eura.

"Bilo je to pred kraj godine i budžet za tu namjenu je već bio potrošen. U želji da mu izađemo u susret odlučili smo da jednoj javnoj ustanovi umanjimo iznos namijenjen za prezentaciju i zamolili direktora da čovjeku da 100 eura, što je ovaj odmah i učinio.

Međutim, stranka je i sjutradan dočekala predsjednika ispred zgrade. Došao je da ga zamoli da mu više ne šalje novac po tom direktoru 'jer mu je ukrao 100 eura'. Taj čovjek je godinama bio ubijeđen da smo mi morali da mu isplatimo tačno onoliko koliko je on tražio i da je direktor za sebe zadržao preostalih 100 eura", kazali su iz kabineta predsjednika Opštine.

Posao za stalno za očev kredit

Lani je jedan roditelj, čiji sin je primljen da odradi pripravnički, od gradonačelnika tražio da mu dijete primi za stalno „kako bi na njegovo ime mogao da podigne kredit“.

Njegov sugrađanin je otišao korak dalje pa je od lokalne samouprave zahtijevao da mu izda potvrdu da je sposoban, odnosno nesposoban za rad, a ista mu je bila potrebna za izvjesno suđenje u jednoj od zemalja u regionu.

"Napominjem da sam mnogo depresivan, naporan, odnosno nerazumljiv sa svojim prohtjevima i zahtjevima, prvo prema porodici, pa onda prema drugovima i prijateljima, te državnim institucijama.

Smatram da je osnovni razlog i krivac za ovakvo moje stanje bespravno lišavanje slobode mene i sina 2007. godine u Bosni i Hercegovini gdje smo u zatvoru bili oko dva mjeseca. U istoj zemlji sam proveo još 48 dana tokom kojih sam prosio i hranio se iz kontejnera jer nam tamnošnji sud nije vratio dokumenta i novac", stoji u tom zahtjevu.

U njemu se dalje navodi da će potvrdu o radnoj sposobnosti ili nesposobnosti koristiti samo kod suda u Bosni.

Brazilac dobio crnogorsku zastavu

Najneobičniji zahtjev u lokalnu samoupravu je stigao iz Brazila od ljekara Marčela Rovede koji je, nakon što se bezuspješno obraćao kabinetima predsjednika u nekoliko crnogorskih gradova, na Fejsbuk profilu oficijelne stranice Opštine Rožaje pisao Nusretu Kalaču.

Molio je da mu pošalju zastavu Crne Gore, želio je uspomenu iz Montenegra jer se i njegov rodni grad tako zove.

Molio je da mu pošalju zastavu Crne Gore, želio je uspomenu iz Montenegra jer se i njegov rodni grad tako zove

"Komad Crne Gore je već u Brazilu. Zastava, privjesci, rokovnik i olovka sa imenom grada Rožaja su već u mojim rukama. Hvala vam braćo iz Rožaja, hvala vam Crnogorci. Srećan sam kao dijete", napisao je Roveda pošto je primio pošiljku koju su mu poslali iz Kalačevog kabineta, a koja je oko dva mjeseca putovala do Brazila.

Kada je primio obavještenje o pristignuću, Marčelo je na Fejsbuk stranici Rožaja s oduševljenjem najavio da će narednog dana biti pred poštom i prije nego što se otvori.

"Moj susret sa crnogorskom zastavom će pratiti jaka emocija. Hvala ti Opštino Rožaje, šaljem ti topli brazilski zagrljaj. Brazilac sam po rođenju, ali moje srce je crnogorsko. Sva moja ljubav i poštovanje Crnoj Gori i Rožajama", napisao je Roveda. On se potom ponosno slikao sa crnogorskom zastavom i ostalim poklonima, i fotografije objavio na Fejsbuku, ističući da je dobio mnogo braće u gradu na Ibru.

Naizgled sitnom pažnjom, Rožajci su za sva vremena osvojili srce ovog Brazilca.

"Rožaje je postalo moja druga zemlja. To je bio jedini crnogorski grad koji je otvorio vrata za mene, drugi, kao što je Podgorica, to nisu učinili. Bog neka blagoslovi Rožaje i sve njegove ljubazne stanovnike", rekao je Roveda kojeg će, čim se za to stvore materijalne pretpostavke, rožajska Opština i ugostiti.

Galerija

Bonus video: