Humanitarna akcija: Proputovao više od 7.000 km u "boksericama"

"Putujući zemljom, često sam razgovarao o tome s vozačima koje bih ustopirao. Smijali smo se i plakali i pričali o ovoj teškoj bolesti"
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2012. 17:10h

Kanađanin Mark Mekintajer obišao je veći dio svoje zemlje na krajnje neobičan način - kao autostoper, imajući pritom na sebi samo "bokserice".

Na prvi pogled se čini kako je riječ o običnoj ludosti, no Mark tvrdi da se u svoju autostopersku ekspediciju upustio iz humanitarnih razloga.

U javnosti poznat pod nadimkom "The Gitchhiker", ovaj četrdesettrogodišnjak je u donjem vešu putovao kroz Kanadu pune tri nedjelje kako bi prikupio novac za kanadsko udruženje za borbu protiv raka, sve kako bi podigao svijest o toj teškoj bolesti.

"Svi Kanađani imaju dvije stvari koje ih povezuju: nevjerovatni su ljudi i dogodila im se priča o raku - ako ne direktno, onda kroz bolest nekog iz porodice ili neke drage osobe.

Tako sam i krenuo na put. Putujući zemljom, često sam razgovarao o tome s vozačima koje bih ustopirao.

Smijali smo se i plakali i pričali o ovoj teškoj bolesti", kazao je Mark za "CTV News".

Prije pet godina i Marku su ljekari saopštili tešku vijest: dijagnosticiran mu je rak testisa.

Preživio je, uspio je da se izliječi, i sad želi podići svijest o značaju borbe protiv raka kod Kanađana.

Kanadska kompanija "Stanfield's" je sa 27.000 dolara sponzorisala njegovo više od 7.000 kilometara dugo putovanje, dok je Mark, vozeći se u automobilima koje je zaustavljao na ulici, od onih koji su ga primili za saputnika prikupio 32.000 dolara.

Galerija

Bonus video: