Slon naučio da izgovara pet riječi na korejskom jeziku

Iako Košik zvuči veoma uvjerljivo, naučnici smatraju da on ne shvata riječi koje izgovara
3 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2012. 16:04h

Azijski slon pod imenom Košik je zapanjio naučnike širom svijeta nakon što je naučio da izgovara nekoliko riječi korejskog jezika.

Naučnici su izjavili da je slon naučio da imitira ljudski govor i da zna da izgovori pet riječi na korejskom jeziku – zdravo, ne, sjedi, lezi i dobro.

Ovaj slon, koji se nalazi u jednom zoološkom vrtu, postavi vrh svoje surle u usta kako bi transformisao zvuke u uvjerljiv ljudski govor.

Košik se tako priključio listi životinja koje mogu oponašati ljudski govor, na kojoj se osim papagaja nalaze i neke neobične vrste.

Dr. Angela Stoeger, koja je na čelu istraživanja sa Univerziteta u Beču, je izjavila da je prvi put vidjela Košika na nekim snimcima koji su se pojavili na YouTubeu. Nakon što je stupila u kontakt sa zoološkim vrtom Everland u Južnoj Koreji, Stoeger je i otputovala u ovu zemlju kako bi snimila slona, prenosi BBC.

Naučnici smatraju da slon zna da izgovori pet riječi na korejskom jeziku – zdravo, ne, sjedi, lezi i dobro.

"Zamolili smo Korejce, koji se nikad ranije nisu susreli sa Košikom, da zapisuju ono što čuju i razumiju kada im pustimo snimke na kojima slon oponaša ljudski govor. Svi su zapisali tačne riječi", kazala je Stoeger.

Naučnici su zaključili da slon zna da izgovori pet korejskih riječi: "annyeong" (zdravo), "anja" (sjedi), "aniya" (ne), "nuwo" (lezi) i "choah" (dobro).

Iako Košik zvuči veoma uvjerljivo, naučnici smatraju da on ne shvata riječi koje izgovara. Oni vjeruju da je Košik počeo da priča kako bi se lakše povezao sa ljudima.

Bonus video: