Noć vještica u Podgorici: Došli “Feliks”, “Džoni Dep” i “Hit Ledžer”

Podgoričanima se takođe mora čestitati na originalnosti, jer su izostale kič maske poput medicinskih sestara, supermena i žene mačke
150 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2012. 19:55h

Uprkos tome što se Noć vještica najčešće povezuje sa zapadnom kulturom i katoličkom religijom, ovaj praznik svake godine pridobija sve veći broj poklonika u Podgorici i ostalim gradovima Crne Gore.

Tako se u srijedu veče u skoro svakom lokalu mogao sresti neko sa maskom na licu, međutim prava maskembalska žurka održala se u lokalu “Cheers”. U ovom lokalu pored maski u venecijanskom duhu koje su se kupovale na ulazu, moglo se vidjeti i mnoštvo ručno izrađenih kostima u koje je uloženo dosta vremena i truda.

Podgoričanima se takođe mora čestitati na originalnosti, jer su izostale kič maske poput medicinskih sestara, supermena i žene mačke.

Kao pravi domaćin na ulazu kafića, goste je dočekivala smrt, dok su piće služili konobari u zatvoreničkim odijelima, koji su podjećali na kultnu braću Dalton.

U mnoštvu maski izdvajao se moler koji je sa sobom ponio i merdevine, jedan od likova iz turske serije “Sulejman Veličanstveni”, Frankeštajnova mlada, mornar, dvije drugarice koje su se maskirale u balerine iz filma “Black swan” i to u bijeloj i crnoj varijanti, a bilo je i princeza, meksikanaca, indijanaca, hirurga, alibaba i mornara.

Ipak, najviše pažnje privukao je “Feliks Baumgartner”, koji je u lokal svratio u kompletnom “Red bull” skafanderu sa dovodom za kiseonik i kacigom.

“Često se maskiram za maskembal, Feliks je sada popularan, pa sam se zbog toga odlučio za njega. Nije bilo teško napraviti kostim, sašio sam ga uz pomoć prijatelja”, objasnio je Božina Mrgunović, koji je prethodnih godina bio Veliki Štrumf i Kremenko.

Uz živu svirku Boža Gagovića i Deja Seferovića, koji su takođe bili maskirani, igrao je “Televizor”, kojem je odgovaranje na pitanja novinara predstavljalo pravi izazov, jer mu je muzika bila pojačana.

“Ovo stvorenje pored (drugarica) mi je dalo ideju, čak mi je i poklonila svoj stari televizor”, kazao je za “Vijesti” Enes Matić ćija se glava nalazila u ovom aparatu.

Na pitanje da li je za potrebe maskembala nastradao televizor koji radi on ističe da je i sada u funkciji, što dokazuje pojačavanjem tona.

“Svake godine praktikujem maskiranje za 'Halloween', a trebalo bi više ljudi da dođe da se dobro provede. Ranijih godina sam imao kupljene maske, ove godine sam htio nešto originalnije. Prvo sam mislio da kofer stavim na glavu, ali je bio težak”, dodaje Enes. On je otkrio da ima ideju i za sljedeću godinu.

“Mislio sam da sljedeće godine bude LCD, ali mi je glava velika, pa ne znam da li može da stane. A ovo sad je novi model 'Sonya' od 32 inča i naravno u boji”, ispričao je kroz smijeh “televizor”, a zatim obrisao krpom prašinu sa ekrana.

Veliki broj maskiranih inspiraciju su pronašli u likovima iz filmova i serija, pa se pored “Džokera” kojeg je tumačio Hit Ledžer u “The Dark Knight”, mogao vidjeti i Džoni Dep iz “Alice in Wonderland”.

“Moja maska je Ludi šeširdžija. Inače svake godine pravim maske u duhu Džoni Depa, pa sam prošle bila pirat sa Kariba”, objasnila je Milena Petranović i dodala da joj je pri izradi najviše muke zadao šešir, dok je ostale stvari pozajmila od ukućana.

“Kosu nisam mogla da nađem u narandžastoj boji, pa sam morala da je farbam sprejom. Došla sam iz Bara, gdje je tradicionalna fešta i ovo je moj prvi maskembal u Podgorici. Čini mi se da svake godine bude sve više ljudi, što mi je milo”, kazala je ona i otkrila da je njen prijatelj došao kao škot u suknji.

Galerija

Bonus video: