Ranko Krivokapić kao istorijska ličnost

Krivokapić sa pištoljem je, uz pomoć montaže, povezan sa nizom istorijskih događaja, ali i fenomena pop kulture
319 pregleda 41 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2012. 17:23h

U moru aplikacija i grupa koje su preplavile socijalne mreže u posljednje vrijeme, a u kojima se zbijaju šale na račun političara, ovih dana se ističe Facebook stranica “Ranko Krivokapić kao istorijska ličnost”.

Koristeći sada već famoznu fotografiju “Vijesti” na kojoj predsjednik SDP-a u ruci drži pištolj sa prigušivačem, ova stranica kumovala je stvaranju možda i prvog crnogorskog Internet memea (sadržaj koji se, sa malim varijacijama, širi globalnom mrežom).

Tako je uz pomoć montaže Krivokapić sa pištoljem povezan sa nizom istorijskih događaja, ali i fenomena pop kulture. Od kada je nastala 5. oktobra, na stranici je objavljeno više od 50 fotografija. Kao što se da pretpostaviti po nazivu stranice, u početku su preovladavale istorijske reference na montiranim fotografijama koje su prikazivale Krivokapića (sa neizostavnim pištoljem u ruci) kao likvidatora Džona F. Kenedija, Franca Ferdinanda, Linkolna, Če Gevare, Isusa Hrista, Julija Cezara, pa čak i aždaje umjesto svetog Đorđa.

Zatim su kreatori stranice pustili mašti na volju, pa se otišlo i van istorijskog konteksta. Tako je Ranja, kako lideru Socijaldemokratske partije tepaju osnivači stranice, viđen i kao junak filmova “Ulični psi”, “Kill Bill” i “Pirati sa Kariba”, serija CSI, “Alo, alo” i “Otpisani”, te kao jedna od inkarnacija Džejmsa Bonda, Rambo, Terminator, Neo iz “Matriksa”, a “optužen” je i da je ubio Kenija iz “South Parka”.

Nakon što je predsjedniku Skupštine u ponedjeljak uručena spomen-medalja u znak poštovanja i zahvalnosti za njegovanje tradicije Narodnooslobodilačke borbe, administratori stranice “Ranko Krivokapić kao istorijska ličnost” su apelovali da im se pošalju i prilozi na temu “Čika Ranja u NOB-u”.

Uslijedilo je nekoliko fotografija Krivokapića iz Drugog svjetskog rata sa doživotnim jugoslovenskim predsjednikom Josipom Brozom Titom, njegove akcije hapšenja četničkog vođe Draže Mihajlovića, a dobio je i glavne uloge u filmovima “Drug Crni u NOB-u” i “Ranko brani Sarajevo”.

U protekla dva dana “Vijesti” nisu uspjele da dobiju komentar predizbornom kampanjom zauzetog Krivokapića, dok osnivači stranice posvećene njemu nisu željeli da javnosti otkriju identitet.

U opisu njihove stranice stoji da je nastala “kao pokušaj da se dokuči o čemu je Krivokapić razmišljao dok je držao pištolj sa prigušivačem i naočare”.

Tu scenu ovjekovječio je fotoreporter “Vijesti” Savo Prelević tokom proslave Dana vojske Crne Gore, 4. oktobra u kasarni u Danilovgradu.

Bonus video: