Vi što mrzite ponedeljak, biće da imate drušveni jat lag

Ako imate strah od početka sedmice, a to vam se dešava svake sedmice, naučnici su okarakterisali kao strah od ponedeljka, tačnije društveni jat lag
0 komentar(a)
posao, Foto: 2.macleans
posao, Foto: 2.macleans
Ažurirano: 23.07.2012. 12:30h

Ukoliko se mučite da ustanete iz kreveta, biće vam lakše kad saznate da taj konstantni problem ima i svoj uzrok.

Ipak, ovaj problem ignoriše sve ostale dane u sedmici. Odnosi se samo, isključivo, jedino na ponedeljak.

Naučnici su ustanovili da, ukoliko vam teško pada početak radne sedmice, najvjerovatnije patite od fenomena zvanog "društveni jat lag".

Frazu "društveni jat lag" skovao je njemački istraživač Till Roenneberg, koji je dokazao da ovaj fenomen može uticati na naše zdravlje povećavajući šanse za stvaranje navika kao što su pušenje te konzumiranje alkoholnih i pića bogatih kofeinom

Oni tvrde da nas spavanje preko vikenda može učiniti umornim i čangrizavim na samom početku sedmice, što može potrajati do srijede.

Učinci tog umora su slabije pamćenje i usporenije rekacije na događaje oko nas. Ako vam se ovakva stanja često ponavljaju, rizikujete debljanje i zavisnost o cigaretama i kofeinu, pokazuju istraživanja.

Studija Univerziteta Rush iz Chicaga pokazala je da promjene u navikama spavanja od samo dva sata može uticati na vašu sposobnost da pravovremeno reagujete tokom radne sedmice.

I dok se "jat lag" uzrokovan brzom promjenom vremenskih zona tokom letenja avionom dešava povremeno, od onog društvenog patimo svake sedmice.

Bonus video: