Ugroženi nosorog se okotio u nacionalnom parku

Riječ je o tek četvrtom slučaju rađanja sumatranskog nosoroga u zatočeništu u zadnjih 100 godina, a vjeruje se da ih je ostalo još samo oko 200 primjeraka
221 pregleda 1 komentar(a)
nosorog, Foto: Cdn.theborneopost.com
nosorog, Foto: Cdn.theborneopost.com
Ažurirano: 24.06.2012. 11:13h

Jedna od najugroženijih životinjskih vrsta na svijetu, sumatranski nosorog okotio u nacionalnom parku u Indoneziji. Ovaj slučaj je interesantniji samim tim

što broj jedinki ove vrste nosoroga se zbog krivolova i gubitka staništa u posljednjih 20 godina smanjio za 50 posto.

Kako piše Tajms, čuvari nacionalnog parka Way Kambas su kazali da su majka Ratu i mladunče dobro.

Ovo je tek četvrti slučaj rađanja sumatranskog nosoroga u zatočeništu u zadnjih 100 godina. Vjeruje se da ih je ostalo još samo oko 200 primjeraka u Indoneziji i Maleziji.

Zastupnik indonezijskog ministarstva za šumarstvo objasnio je da je rađanje prošlo bez ikakvih problema.

"Ovo je stvarno veliki uspjeh za projekat rasplođivanja sumatranskog nosoroga, jer znamo da postoje određene poteškoće u njihovoj reprodukciji. Ovo je prvi ovakav slučaj u parku u Indoneziji", istakao je on.

Ova životinjska vrsta je označena kao kritično ugrožena na crvenoj listi Međunarodnog saveza za zaštitu prirode (UICN), najveće organizacije na svijetu koja se bavi zaštitom okoline.

Sumatranski nosorog je najmanja vrsta nosoroga. Ovi nosorozi imaju dva roga, koji zbog navodnih ljekovitih svojstava vrijede mnogo na crnom tržištu.

Bonus video: