Kako je Ronald Regan odgovorio na zahtjev 13-godišnjaka

Dječak Endi Smit iz Južne Karoline je Reganu napisao: "Danas je moja majka moju sobu proglasila mjestom elementarne nepogode"
4 komentar(a)
Ronald Regan, Foto: Web
Ronald Regan, Foto: Web
Ažurirano: 20.05.2012. 12:39h

Jedan 13-godišnjak 1984. godine poslao je pismo tadašnjem predsjedniku SAD-a Ronaldu Reganu u kojem traži odštetu za posljedice katastrofe jer je njegova majka njegovu sobu proglasila mjestom pogođenim elementarnom nepogodom, piše Australian News, a prenosi Index.hr.

Odgovor na to pismo koje je napisao sam Regan tokom ove nedjelje je procurilo na internet.

Dječak Endi Smit iz Južne Karoline je Reganu napisao: "Danas je moja majka moju sobu proglasila mjestom elementarne nepogode. Htio bih zatražiti federalna novčana sredstva kako bi zaposlio ljude da očiste moju sobu".

Evo šta mu je Regan na to odgovorio:

"Dragi Endi,

žao mi je što tako kasno odgovaram na tvoje pismo, ali kao što znaš bio sam u Kini i tvoje pismo sam vidio tek kad sam se vratio. Tvoja molba za novčana sredstva iz federalnih rezervi primljena je na razmatranje, ali moram prvo istaknuti jedan tehnički problem, vlasti koje su proglasile katastrofu moraju podnijeti ovaj zahtjev, dakle, u ovom slučaju tvoja majka.

No, stavimo to na stranu jer moram istaknuti i veće probleme od toga, a odnose se na raspoloživa sredstva. Ovo je bila godina katastrofa, 539 uragana je pogodilo SAD do 4. maja, a otada ih je bilo još nekoliko, imali smo i brojne poplave, požare u šumama, sušu u Teksasu te nekoliko potresa. Ono što želim reći jeste da su nam sredstva značajno mala.

Mogu li nešto da predložim? Ova administracija vjeruje da je vlada napravila brojne stvari u kojima su joj pomogli lokalni volonteri pa je tako i sponzorisala program Privatnog sektora za inicijativu te pozvala brojne ljude da volontiraju kako bi se riješili mnogi problemi na lokalnom nivou.

Tvoja situacija se čini prirodnom. Siguran sam da je tvoja majka potpuno opravdano prozvala tvoju sobu katastrofom. Stoga si ti u odličnoj poziciji da lansiraš još jedan volonterski program koji bi bio poput onoga u kojem učestvuje već 3.000 ljudi u našoj zemlji, čestitam! Prenesi moje pozdrave majci".

Bonus video: