Vratila usvojeno dijete, sad mora da plati 150.000 dolara

Hensen je u aprilu 2010. poslala dječaka Artjoma Savelijeva nazad u Rusiju, uz pismo u kojem navodi da je on "poremećen i nasilan" i da ga zbog toga "više ne želi"
0 komentar(a)
dijete ispred TV-a, Foto: Shutterstock.com
dijete ispred TV-a, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 19.05.2012. 16:41h

Amerikanka koja je usvojila dječaka iz Rusije, a zatim ga vratila u Moskvu, sa kartom u jednom pravcu, moraće da plati 150.000 američkih dolara.

Ona će takođe morati da obezbijedi dječaku novac za izdržavanje u iznosu od 1.000 dolara mjesečno.

Sudija iz Nešvila, u američkoj državi Tenesi, naredio je Tori Hensen da započne mjesečne isplate za izdržavanje dječaka u junu i da ih plaća dok devetogodišnjak ne napuni 18 godina.

Sudija Li Rasel je takođe naložio da uz odštetu od 150.000 dolara, Hensenova plati i sudske troškove, preneo je AP.

Sudija je objasnio i da će 58.000 od ukupno 150.000 dolara pokriti troškove izdržavanja dječaka u protekle dvije godine, kao i njegove medicinske troškove u Rusiji

Hensen je u aprilu 2010. poslala dječaka Artjoma Savelijeva nazad u Rusiju, uz pismo u kojem navodi da je on "poremećen i nasilan" i da ga zbog toga "više ne želi".

Događaj je prerastao u međunarodni incident, pa je Rusija privremeno stavila moratorijum na program usvajanja sa SAD - ali je ta odluka kasnije ukinuta.

Kasnije, Sjvetska asocijacija za decu i roditelje - koja je pomogla Hensenovoj da usvoji dječaka - podigla je tužbu protiv nje, tražeći novac za izdržavanje djeteta.

Hensen se u međuvremenu preselila u Kaliforniju i nije se pojavila ni na jednom saslušanju. Ona je u Kaliforniji prošlog mjeseca uložila tužbu protiv predstavnika ruskog sirotišta, navodeći da je Vrhovni sud Rusije poništio njeno usvajanje.

Po tom osnovu, ona tvrdi da ne duguje nikakav novac za dječaka.

Sudija iz Nešvila je, obrazlažući odluku, rekao da je Tori Hensen - kada je usvajala dječaka - potpisala ugovor u kojem prihvata mogućnost da dijete ima fizičke, emocionalne ili probleme u ponašanju za koje agencija za usvajanje ne mora da zna.

Sudija je objasnio i da će 58.000 od ukupno 150.000 dolara pokriti troškove izdržavanja dječaka u protekle dvije godine, kao i njegove medicinske troškove u Rusiji.

Prema sudskim dokumentima, dječak je po povratku u Moskvu bio tri nedelje hospitalizovan, ali se ne navodi zbog čega. Potom je vraćen u sirotište, a zatim poslat u drugu instituciju

Bonus video: