Prva transseksualka zablistala na takmičenju za Mis Univerzuma

Džena je bila jedna od 62 devojke koje su prošetale pistom na takmičenju koje se održava u "Bluma Appel" teatru u Torontu
5 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2012. 12:24h

Iako je prvo diskvalifikovana zbog propisa koji nalaže da učesnice moraju biti rođene kao žene, transseksualka Džena Talakova (23) iz Kanade predstavila je svoju zemlju na takmičenju za Mis Univerzuma.

Džena je bila jedna od 62 devojke koje su prošetale pistom na takmičenju koje se održava u "Bluma Appel" teatru u Torontu.

[GALERIJA] Izbor za Mis Univerzuma

Talakova koja potiče iz Vankuvera, rođena je kao muškarac, ali se prije četiri godine podvrgla operaciji promjene pola.

Ona je prošetala u bijelom kupaćem kostimu, a zatim i u seksi bijeloj haljini, i zadivila svih 15 članova žirija.

Organizatori takmičenja su izjavili da su nakon konsultacija sa aktivistima za prava homoseksualaca, počeli da rade na izmjeni zvaničnog pravilnika kako bi od 2013. i transseksualke dobile priliku da učestvuju na izboru za Mis Univerzum.

Kad su tek saznali da je Talakova rođena kao muškarac organizatori su je udaljili sa takmičenja, ali su naišli na veliko neodobravanje javnosti, publike i fanova.

Više od 20.000 ljudi potpisalo je onlajn peticiju da se Talakova vrati u takmičenje, i tako su odlučili da naprave ustupak i promjene pravila za sledeća takmičenja.

Galerija

Bonus video: